Orijinalini görmek için tıklayınız : Altersteilzeitvertrag hakkinda
delitürk
17 Şubat 2026, 15:15
sayın Arkadaslar,
7yil sonra 45 senelik calışma hayati ile tam zamanlı bir emeklilik hakki mümkün oluyor, Firma ile anlaşarak 3+3 formülü ile 3sene calisip 3 sene evde kalma maaşın %90 ödeniyor son kalan 1 yıl icin issizlik parası ALINABILIYORMU 45 seneyi tam doldurmak icin..
3sene calışma
3 sene evde kalma
1 sene issizlik başvurusu seklinde oluyor..
fantoma
17 Şubat 2026, 16:59
Bak şimdi dostum, senin bu planı kahve içiyormuşuz gibi en basit haliyle tane tane anlatayım.
Planın aslında çok mantıklı ama bir "bit yeniği" var, ona dikkat etmen lazım.
Şimdi durum şu:
1. İlk 3 Yıl (Çalışırken): Zaten işinin başındasın, maaşın yatıyor, primin ödeniyor. Burada bir sıkıntı yok.
2. Orta 3 Yıl (Evdeyken): Firma sana "Sen evde otur, ben sana %90 maaş vereyim" diyorsa, aslında seni kağıt üzerinde hâlâ çalışıyor gösterip sigortanı yatıracak demektir.
Bu 3 yıl da bittiğinde prim günlerin birikmiş olur. Burası da tamam.
3. Son 1 Yıl (İşsizlik Maaşı Mevzusu):
İşte zurnanın zırt dediği yer burası. İşsizlik maaşı alabilmen için o 6 yılın sonunda firmanın seni "Biz çıkardık" (yani kovulma veya sözleşme bitimi) diye göstermesi lazım.
Eğer sen "Hadi bana eyvallah, ben istifa ettim" dersen, 1 kuruş işsizlik maaşı alamazsın. Firma ile şimdiden "6 yıl bitince beni siz çıkarmış gibi göstereceksiniz" diye el sıkışman şart.
Gelelim en kritik noktaya:
Diyorsun ya "45 seneyi tam doldurmak için" diye... İşte orada bir engel var:
İşsizlik maaşı aldığın o son 1 yıl boyunca emeklilik primin yatmaz.
Sadece devlet sana maaş verir ve hastaneye gidebilmen için sağlık sigortanı yapar.
Yani o 1 yıl, senin 45 yıllık "çalışma sürene" eklenmez, boşluk olarak kalır.
Özetle: Eğer senin emekli olman için o son 1 yılın "prim günü" olarak yatması gerekiyorsa, işsizlik maaşı seni kurtarmaz.
Ama "Benim prim günüm zaten doldu, sadece 1 yıl daha geçmesi lazım, o arada da cebime para girsin" diyorsan, firma seni çıkarırsa bal gibi alırsın.
Kısacası: Firmanın seni çıkarması şart, yoksa işsizlik maaşı hayal olur. Ama o yıl primin yatmayacağı için 45 seneyi "primle" dolduramazsın, sadece vakit geçirmiş olursun.
Anlatabildim mi? Kafana takılan başka bir şey var mı?
delitürk
17 Şubat 2026, 17:13
Bak şimdi dostum, senin bu planı kahve içiyormuşuz gibi en basit haliyle tane tane anlatayım.
Planın aslında çok mantıklı ama bir "bit yeniği" var, ona dikkat etmen lazım.
Şimdi durum şu:
1. İlk 3 Yıl (Çalışırken): Zaten işinin başındasın, maaşın yatıyor, primin ödeniyor. Burada bir sıkıntı yok.
2. Orta 3 Yıl (Evdeyken): Firma sana "Sen evde otur, ben sana %90 maaş vereyim" diyorsa, aslında seni kağıt üzerinde hâlâ çalışıyor gösterip sigortanı yatıracak demektir.
Bu 3 yıl da bittiğinde prim günlerin birikmiş olur. Burası da tamam.
3. Son 1 Yıl (İşsizlik Maaşı Mevzusu):
İşte zurnanın zırt dediği yer burası. İşsizlik maaşı alabilmen için o 6 yılın sonunda firmanın seni "Biz çıkardık" (yani kovulma veya sözleşme bitimi) diye göstermesi lazım.
Eğer sen "Hadi bana eyvallah, ben istifa ettim" dersen, 1 kuruş işsizlik maaşı alamazsın. Firma ile şimdiden "6 yıl bitince beni siz çıkarmış gibi göstereceksiniz" diye el sıkışman şart.
Gelelim en kritik noktaya:
Diyorsun ya "45 seneyi tam doldurmak için" diye... İşte orada bir engel var:
İşsizlik maaşı aldığın o son 1 yıl boyunca emeklilik primin yatmaz.
Sadece devlet sana maaş verir ve hastaneye gidebilmen için sağlık sigortanı yapar.
Yani o 1 yıl, senin 45 yıllık "çalışma sürene" eklenmez, boşluk olarak kalır.
Özetle: Eğer senin emekli olman için o son 1 yılın "prim günü" olarak yatması gerekiyorsa, işsizlik maaşı seni kurtarmaz.
Ama "Benim prim günüm zaten doldu, sadece 1 yıl daha geçmesi lazım, o arada da cebime para girsin" diyorsan, firma seni çıkarırsa bal gibi alırsın.
Kısacası: Firmanın seni çıkarması şart, yoksa işsizlik maaşı hayal olur. Ama o yıl primin yatmayacağı için 45 seneyi "primle" dolduramazsın, sadece vakit geçirmiş olursun.
Anlatabildim mi? Kafana takılan başka bir şey var mı?
bilgilendirme icin Tesekkürler ustam cok önemli bilgiler paylastin, son issizlik kismi sadece 1yilin dolmasi icin bir beklenti yas olarak , firma biz cikardik diye olur ve 1 yil issizlik yardimi alabilirsek bu yeterli oluyor,,Bazi yorularda issizlk imkani olmuyor diye yorumlar aliyoruz lakin sizin en son söyledikleriniz bu sekil ise firma ile bu sekil bir sözlesme talebinde bulunmak gerekiyr...Tesekkürler...
fantoma
17 Şubat 2026, 19:30
Arkadaşım firmaya gidip aynen şunu söyle:
"Beyler, 45 yıllık çalışma hayatımın finalini sizinle yapmak istiyorum. Planım şu: 3+3 Blockmodell.
Yani önümüzdeki 3 yıl boyunca tam kapasite (Vollzeit) çalışmaya devam edeceğim.
Sonraki 3 yıl boyunca ise serbest faza (Freistellungsphase) geçeceğim ve siz bana maaşımın (toplanmış haliyle) yaklaşık %90’ını ödeyip sigorta primlerimi yatırmaya devam edeceksiniz.
Ancak benim emeklilik yaşıma (Regelaltersrente) gelmeme bu 6 yılın sonunda 1 yıl daha kalıyor.
Bu son 1 yılı 'İşsizlik Maaşı' (ALG 1) alarak tamamlamak istiyorum.
Bunun için sizden ricam; bu 6 yıllık 'Altersteilzeit' anlaşması bittiğinde, iş ilişkimizin sona ermesini 'işveren fesi' veya 'karşılıklı anlaşma ile sürenin dolması' şeklinde planlayalım ki; Arbeitsagentur (İş Ajansı) bana 'kendi isteğinle işsiz kaldın' diyip Sperrzeit (3 aylık para kesme cezası) vermesin.
Son 1 yılımı sosyal güvence altında geçirip direkt emekliliğe bağlanmak istiyorum.
Bu konuda protokolü nasıl hazırlarız?"
3 Altın Tavsiye
"Aman Dikkat, Sperrzeit Tuzağı!": Almanya'da işi kendin bırakırsan veya böyle bir anlaşmayı "kendi rızanla" yaptığını İş Ajansı (Arbeitsamt) anlarsa, ilk 3 ay sana 1 kuruş para vermezler.
O yüzden "Aufhebungsvertrag" (Fesih Sözleşmesi) yaparken çok dikkatli olmalı.
"Arbeitsamt Seni Rahat Bırakmaz": İşsizlik maaşı aldığın o son 1 yılda, Alman devleti sana "Hadi gel sana iş bulduk, şu kursa git" diyebilir.
65-66 yaşında bile olsan "iş aramaya hazırım" demen lazım, yoksa maaşı keserler.
"Rentenberater'e Git": Almanya'da bu işler çok kağıt kürek işidir.
Kesinlikle bir "Rentenberater" (Emeklilik Danışmanı) ile görüşüp, 45 yılın sonunda o 1 yıllık işsizlik sürecinin emekli maaşını (Rente) ne kadar düşüreceğini hesaplatsın.
Özetle: Plan süper ama Almanya'da "İş Ajansı" (Arbeitsamt) biraz serttir.
Sözleşmeyi yaparken "İşveren bu modeli teklif etti ve süre sonunda iş bitti" şeklinde göstermek hayat kurtarır.
önemli not:
delitürk arkadasim, bu bilgileri yapay zekanin yardimi ile elde ettim.
Bilgi bilgidir, yukaridaki bilgiler tavsiye amaclidir,
lazim olanlari uygulamani tavsiye ederim.
delitürk
17 Şubat 2026, 20:21
Her konuda ne anlatmak istediginizi anladim cok kiymetli bilgiler paylastiniz, peki ben Metalrente midglied degilim bu herhangi bir sorun olurmu bu anlasmayi almak icin..
fantoma
18 Şubat 2026, 13:25
Metalrente üyesi olmaman bu anlaşmayı yapmana engel değil, ama elini biraz zayıflatır.
Neden dersen, Almanya'da bu "3+3" (Altersteilzeit) işleri genelde toplu iş sözleşmeleriyle (Tarifvertrag) koruma altına alınır.
Metalrente veya IG Metall gibi yerlere üye olanların arkasında kapı gibi sendika olur, haklarını tıkır tıkır alırlar.
Senin durumunda işleyiş şöyle olur:
1. "Gönüllülük" Esası Öne Çıkar
Sendikalı değilsen veya firman o toplu sözleşmeye bağlı değilse, firma sana bu 3+3 modelini vermek zorunda değil.
Yani bu tamamen senin patronla arandaki "ikili ilişkiye" ve pazarlık gücüne kalıyor.
Firma "Tamam, seni seviyoruz, 45 yıldır buradasın, gel bu protokolü yapalım" derse hiçbir engel yok.
2. Bireysel Sözleşme (Einzelvertrag) Şart
Sendika koruması olmadığı için her şeyi ama her şeyi kağıda dökmen lazım. * Maaşın % kaç artırılacak (Aufstockungsbetrag)?
Sigorta primlerini (Rentenversicherung) firma ne kadar yüksekten yatıracak?
6 yılın sonunda işten çıkışın nasıl raporlanacak?
Bunları tek tek "Bireysel Sözleşme" olarak imzalaman lazım.
3. Dezavantajın Ne Olur?
Sendikalı olanlarda genelde maaş %90'a kadar tamamlanır.
Sendikasız olduğunda patron "Ben sana %90 değil, %80 verebilirim" diyebilir.
Ya da "Bu modeli sadece 5 kişiye uyguluyoruz, sana sıra gelmez" diyebilir.
Patronun Karşısına Çıkarken Şunu Söyle:
"Ben Metalrente üyesi değilim ama bu şirkete 45 yılımı verdim.
Bu tecrübem ve sadakatim karşılığında, yasal olarak mümkün olan
'Bireysel Altersteilzeit' (Bireysel Kısmi Emeklilik) modelini sizinle hayata geçirmek istiyorum.
Şirketimizin bu konuda inisiyatif almasını ve 3+3 modelini bana özel bir protokol ile uygulamasını talep ediyorum."
Özetle:
Engel mi? Hayır, bireysel sözleşme ile yapılabilir.
Zor mu? Biraz daha zor, çünkü patronun "hayır" deme lüksü var.
Çözüm: 45 yıllık emeğini masaya koy, "bu benim jübilem olsun" de.
Birbey 3.1
19 Şubat 2026, 23:07
sayın Arkadaslar,
7yil sonra 45 senelik calışma hayati ile tam zamanlı bir emeklilik hakki mümkün oluyor, Firma ile anlaşarak 3+3 formülü ile 3sene calisip 3 sene evde kalma maaşın %90 ödeniyor son kalan 1 yıl icin issizlik parası ALINABILIYORMU 45 seneyi tam doldurmak icin..
3sene calışma
3 sene evde kalma
1 sene issizlik başvurusu seklinde oluyor..
Tabi firma ona kadar ATZ yaparsa. Artik firmalarin yüzde 99% kaldirdi.
delitürk
22 Şubat 2026, 20:33
Tabi firma ona kadar ATZ yaparsa. Artik firmalarin yüzde 99% kaldirdi.
14 kisiye kadar suan basvurma imkani var.
neco54
22 Şubat 2026, 21:24
Bende ZF, in bir kolunda 2,5+2,5 yaptim.
Epey kesinti var, verdikleri aufstockung olarak paranin vergisini Finanzamta kendimiz ödememiz gerekiyor,
Buda aylik 100 euro civarinda
Weihnachstgeld
Urlaubsgelds paralarini ödemiyorlar..
T-Zug frei günlerinde yok.
Şimdiye kadar aldigin brutona karsilk yarisina Aufstockung geld ödemesi yapiyorlar.
Yani şimdiye kadar 2600 aliyorsaniz 2200 civarinda maasiniz olur.
Kendimim 30.06.2027 yilinda doluyor. 30 ayda evde kalip maasimi alacagim.
01.012030, dan kesintisiz emekli maasi alacagiz tabi kismet olursa + betribsrente +Türkiye emeklisi
Ama toplam calişmiğim 49 yil 3 ay olacak hic boşluk olmadan.
Allah herkese kismet etsin.
14 kisiye kadar suan basvurma imkani var.
Bizdede herkese vermiyorlar,
Yerimize yeni işçi alamiyorlar, sadece Azubi
S&S
delitürk
24 Şubat 2026, 17:39
Bende ZF, in bir kolunda 2,5+2,5 yaptim.
Epey kesinti var, verdikleri aufstockung olarak paranin vergisini Finanzamta kendimiz ödememiz gerekiyor,
Buda aylik 100 euro civarinda
Weihnachstgeld
Urlaubsgelds paralarini ödemiyorlar..
T-Zug frei günlerinde yok.
Şimdiye kadar aldigin brutona karsilk yarisina Aufstockung geld ödemesi yapiyorlar.
Yani şimdiye kadar 2600 aliyorsaniz 2200 civarinda maasiniz olur.
Kendimim 30.06.2027 yilinda doluyor. 30 ayda evde kalip maasimi alacagim.
01.012030, dan kesintisiz emekli maasi alacagiz tabi kismet olursa + betribsrente +Türkiye emeklisi
Ama toplam calişmiğim 49 yil 3 ay olacak hic boşluk olmadan.
Allah herkese kismet etsin.
Bizdede herkese vermiyorlar,
Yerimize yeni işçi alamiyorlar, sadece Azubi
S&S
Simdiden Hayirli olsun ustam. Hersey gönlünce olsun, simdiye dek olmasi gereken herseyi alt yapiyi saglamis oluyorsunuz cok büyük bir emek..
delitürk
29 Nisan 2026, 20:10
Seneye kismetse 01.06.2027 3+3 basliyor arkadaslar listeye yazildi, 45 sene doluyor ve böylece hemissizlik yok hemde kesintisiz. InsaAllah..
Egenin Efesi
30 Nisan 2026, 11:04
Issizlik döneminde emeklilik kasasina prim ödenmedigi Dogru mu ?
Ben yanlis mi anladim ?
delitürk
30 Nisan 2026, 22:40
Ben yanlis mi anladim ?
issizlik baslangicinda ilk 3ay Ödeme olmuyor ve 3 ay sonra issizlik döneminde bayaga bir kesinti oluyor ,64 yasinda emekli olunsa dahi emeklilik ayliginda issizlikten dolayi bayaga bir kesinti oluyor ve bu kesinti yasadigin müddetce Emekli ayligina yansiyor , buna göre bir dönem daha calisip , 3+3 ile 45 sene calisilmis olmak 65 yasinda kesintisiz Emekli olmak bizim sartimiz bu sekilde oluyor,,
Ben yanlis mi anladim ?
En güvenlisi issiz emeklilige gitmemek, sonra Emekli maasina etki ediyor,, bundan etkilenmemek icin issiz kalmamak 1 sene daha calismak ve 01.06.2027 tarihinde 3+3 e baslamak daha uygun,
issizlik döneminde Arbeitsamt ödiyor ama cok cüzü bir miktar,
iskete
03 Mayıs 2026, 19:09
45 seneyi doldurunca yasin kac olacak? yastan emekli olmayida deneyebilirsin yani senin issizlik durumun uyar demek istedim 45 sene yada yastan emeklilik hakkina sahipsin hani dedin ya 3 sene öyle 3 senede böyle kac yasina giriyorsun onuda hesaba kat eger yasin doluyorsa 45 seneyi doldurma sartin yok
delitürk
04 Mayıs 2026, 22:27
45 seneyi doldurunca yasin kac olacak? yastan emekli olmayida deneyebilirsin yani senin issizlik durumun uyar demek istedim 45 sene yada yastan emeklilik hakkina sahipsin hani dedin ya 3 sene öyle 3 senede böyle kac yasina giriyorsun onuda hesaba kat eger yasin doluyorsa 45 seneyi doldurma sartin yok
45 sene 65 yasina denk geliyor, oda 01.06.2027 de baslarsam 3+3 ile,,,,normal emeklilik yasi 67 böylece 2 sene erkene cekiliyor eger 45i doldurma sansi olmamasi halinde 67 yas..normali
.onur
10 Mayıs 2026, 16:21
Altersteilzeit 3+3 yaptım 63 yaşında emekliye başvura bilirdim ama arbaitsamt ta başvurdum 40 yıl kesintisiz bir firmada çalıştım.
Arbaitsamt dan gelen yazıda üç ay spere vermişler hesaplamayı son 12 ay aldığım ücret üzerinden hesaplamışlar ve ayrıca yalnız sperre İle beraber yalnız 18 ay hesap etmişler sizce bu normal mi yoksa hemen itiraz edeyim mi?
Sperre yi anladım Amma neden 24 ay değilde 18 ay ve neden son 12 ayın brüt üzerinden hesaplanmış bilgisi olup bilgi veren olursa çok mutlu olacağım
delitürk
12 Mayıs 2026, 12:37
Altersteilzeit 3+3 yaptım 63 yaşında emekliye başvura bilirdim ama arbaitsamt ta başvurdum 40 yıl kesintisiz bir firmada çalıştım.
Arbaitsamt dan gelen yazıda üç ay spere vermişler hesaplamayı son 12 ay aldığım ücret üzerinden hesaplamışlar ve ayrıca yalnız sperre İle beraber yalnız 18 ay hesap etmişler sizce bu normal mi yoksa hemen itiraz edeyim mi?
Sperre yi anladım Amma neden 24 ay değilde 18 ay ve neden son 12 ayın brüt üzerinden hesaplanmış bilgisi olup bilgi veren olursa çok mutlu olacağım
öncelikle bu uygulamayi kisi kendisi istedigi icin 3ay speree veriliyor, maas kismindada hesaplamada son 12 ayin brüt maasi üzerinden hesaplaniyor buda Almanyada standart hesaplama yöntemi oluyormus, eger 45 seneyi doldurlmadi ve erken emeklilik istendi öncelikle her erken sene icin 3,6% kesinti var ve bu kesinti erken emeklilige gidildigi icin devamli bir kesinti,,Eger bir kisi 58 yasini doldurdu,2sene Arbeitlos hakkikazandi, son Arbeitlos zamanlari bitmeden , 1,5 senede KRANK cikma imkani var böylelikle 3,5 sene gibi bir zaman kazanma imkani oluyor, fakat tabiki bu durumda alinacak maaslarida hesaplamak gerek...itiraz etme hakki vardir yinede..
Birbey 3.1
12 Mayıs 2026, 14:33
Niye olacak. 2 + 2 =4. Yapdığın anlaşma ile ATZ imzayı attığında issizliği planlamış oluyorsun. İşiz kalacağın tarih 58 yaşından önce belli olmuş oluyor ve onun için 18 ay. Ne zaman işsizlik paran başlayacağı önemsiz. 99% bundan. Ara sor.
.onur
13 Mayıs 2026, 21:03
Birde kişi emekli olduğunda eğer türkiyedende emekli alıyorsa bunu Krankenkasse,Finanzamt. Bildirilecekğini biliyorduk Birde Betriebsrenteye de bildirilirse Betriebsrente türkiyeden alnın maaş kadar kesintiye gidiyormuş bu doğrumu bu konuda bilgisi olan varmı? Bildirmek gerekiyormu
Birbey 3.1
15 Mayıs 2026, 14:54
Yalan. Bizim millet camii, kahve ve kermesde yalan üretmekden baska birsey yaptiklari yok.
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.