PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye de araç kiralama Elit rent a car

fuk_18
14 Aralık 2025, 14:01
Selam arkadaşlar,

Yaklaşık 10 senedir Türkiye’ye her gittiğimde Elit Rent a Car’dan araç kiralıyorum. Bugüne kadar 30’u geçmiştir kiralamam. Şimdiye kadar, bir iki çalışanın egosu haricinde herhangi bir sorun yaşamadım.

Ancak son 1 senedir, arabayı teslim ederken kullandığım HGS ücretinin üzerine KDV adı altında %20 ek ücret almaya başladılar.
Yani örnek vermek gerekirse, 5.000 TL HGS kullandıysam aracı geri verirken 6.000 TL alıyorlar.

Bu durumun Türkiye’de yasal bir prosedür olup olmadığını gerçekten merak ediyorum.

Şunu da yaptım: Aynı zamanda HGS’yi kendim ödeyebileceğim yolları kendim ödedim ve ödediğime dair fişleri ibraz ettim. Buna rağmen, kendi sistemlerine yansımış olan rakamdan sadece ödediğim tutarı düşebildiler.
Ancak sistemde HGS tutarı %20 eklenmiş şekilde yansıdığı için, bu %20’lik kısmı düşmediler. Dolayısıyla benim açımdan bir şey değişmemiş oldu.

Açıkçası bu durum canımı sıkıyor.
Bu konuyla ilgili bilgisi olan, tecrübe yaşayan veya bunun yasal dayanağını bilen varsa, paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Musti
15 Aralık 2025, 00:02
Selam arkadaşlar,

Yaklaşık 10 senedir Türkiye’ye her gittiğimde Elit Rent a Car’dan araç kiralıyorum. Bugüne kadar 30’u geçmiştir kiralamam. Şimdiye kadar, bir iki çalışanın egosu haricinde herhangi bir sorun yaşamadım.

Ancak son 1 senedir, arabayı teslim ederken kullandığım HGS ücretinin üzerine KDV adı altında %20 ek ücret almaya başladılar.
Yani örnek vermek gerekirse, 5.000 TL HGS kullandıysam aracı geri verirken 6.000 TL alıyorlar.

Bu durumun Türkiye’de yasal bir prosedür olup olmadığını gerçekten merak ediyorum.

Şunu da yaptım: Aynı zamanda HGS’yi kendim ödeyebileceğim yolları kendim ödedim ve ödediğime dair fişleri ibraz ettim. Buna rağmen, kendi sistemlerine yansımış olan rakamdan sadece ödediğim tutarı düşebildiler.
Ancak sistemde HGS tutarı %20 eklenmiş şekilde yansıdığı için, bu %20’lik kısmı düşmediler. Dolayısıyla benim açımdan bir şey değişmemiş oldu.

Açıkçası bu durum canımı sıkıyor.
Bu konuyla ilgili bilgisi olan, tecrübe yaşayan veya bunun yasal dayanağını bilen varsa, paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

Benden sana tavsiye büyük kurumsal Rent car lardan kirala Europcar.com.tr, Garenta.com.tr, sixt.com.tr basin agrimaz neyse onu ödersin. Bende 2 kere aldim bunlardan bidaha tövbe eski arabalari getiroyorlar vuruk kirik bide sana arabayi kiralayan baska bi sub sirket elitcar aracilik yapiyo

Ozanonur38
15 Aralık 2025, 22:37
Ustam sorunu ChatGPT ye yazdim ve cevap olarak bu geliyor:

Hayır. Anlattığı şekilde bu uygulama büyük ihtimalle yasal değil. En azından “otomatik olarak %20 KDV ekleme” kısmı düzgün ve hukuka uygun görünmüyor.

Mesele ne?

HGS, devletin aldığı bir otoyol/köprü geçiş ücretidir.

Bu ücret aynen devlete aktarılır.

HGS’nin kendisine ayrıca KDV eklenmez. Çünkü ortada satılan bir mal veya hizmet yok.

Yani:

5.000 TL HGS kullanıldıysa → 5.000 TL’dir

6.000 TL olmaz. Bu iş böyle çalışmıyor.

“%20 KDV” nereden çıkıyor?

Araç kiralama firmaları HGS için hizmet bedeli alabilir.
Ama bunun şartları var:

Hizmet bedeli

açıkça belirtilmeli

sözleşmede yer almalı

ayrı kalem olarak gösterilmeli

KDV sadece bu hizmet bedeline uygulanabilir,
HGS tutarının tamamına değil.

Yani doğru bir fatura şöyle olur:

HGS geçiş bedeli: 5.000 TL

HGS hizmet bedeli: 200 TL

Hizmet bedeli KDV’si: 40 TL

Yanlış ve sorunlu olan:

HGS: 6.000 TL (KDV dahil)
detay yok, açıklama yok.

Benim sana tavsiyem sehrinde varsa "Avec (https://www.avecrentacar.com/)"
Ben Kayseriye vardigimda Havalimanindan 10 olmutur. Hep memnun kaldim.

Haziran ayinda arabayla Kayseriden Ankaraya gitdim geldim Otoban üzeri. Yol parasi kesildi ama Firma bir ek ücret almiyor.
Mesela ben arabayi kiraladigimda Kredikartinda Kaution Blocke ediyorlar. Birsey harcarsan oradan cekip geri kalanini sana yine veriyorlar.

iskete
23 Aralık 2025, 21:23
demekki eskisi gibi degil ozaman baska yerden kirala en kolay yol bu bence neden bu sirkette israr ediyorsun anlmis degilim cok secenek var

fuk_18
24 Aralık 2025, 22:20
hepsi ile arkadas gibi olduk birde günlük 20 euro kiraladim fiat egea araligin basinda 8 günlük o yuzden uygun diye tercih ediyordum ama baska hangi firmalari öneririsiniz ?

demekki eskisi gibi degil ozaman baska yerden kirala en kolay yol bu bence neden bu sirkette israr ediyorsun anlmis degilim cok secenek var

yalnizprens72
29 Aralık 2025, 14:23
hepsi ile arkadas gibi olduk birde günlük 20 euro kiraladim fiat egea araligin basinda 8 günlük o yuzden uygun diye tercih ediyordum ama baska hangi firmalari öneririsiniz ?
Arkadasim bende ayni sekilde türkiyeye tatile gittigimde Elitcardan yaklasik 5-6 defa cizgi car dan da iki defa arac kiraladim.bu zamana kadar ufak tefek tedaylar disinda bir sorunla karsilasmadim.fiyat olarak cizgi car biraz daha pahali.gcen sene fiyat kiyaslamasi yaptigimda elitcar HGS ücreti olarak 30 euro eklemisti.bende tercih etmedi cünki ben hergün HGS ye girmeyecegim.o sene elitcardan kiraladim 60 TL HGS ücreti ödedim.ama sizin gibi ayrintili HGS hesabi da yapmadim.cok büyük meblaglarda istenmedi belki o yüzden sorun yapmadim.ama arabayi teslim ederken bastan savma yarim yamalak arabayi kontrol ediyorlar.ama arabayi teslim alirken polisteki olay yeri inceleme gibi hassasaraba incelemesi yapiyorlar.nerdeyse üzerinde toz var diye para alacak.ne de olsa siz avrupalisiniz.orda devlet size bedava para veriyor