PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : dövizli askerlik sigortalimi

elektroniker
11 Eylül 2025, 11:15
merhaba arkadaslar

1986 da 3 ay dövizle burdurda türk vatandasi olarak askerlik yaptim

simdi bu almanyadaki emeklilik de bosluk olarak görünüyor, bana dedilerki bir arastir

benim hic Türkiyede calismisligim yok

bu 3 ay türkiyede sigortali olmus yani emekliliye sayilan zaman oluyormu ? prim mi diyorlar ?

bu konuda bilgili veya basina gelmis arkadaslardn yardim bekliyorum

tesekkürler

fantoma
11 Eylül 2025, 20:03
ChatGPT ye sordum:

Dövizli askerlik sigortalı sayılır mı?

Türkiye’de yapılan askerlik hizmeti, doğrudan SGK (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) kapsamında prim ödenmiş bir sigortalılık süresi değildir.

Yani askerlik yaptığın 3 ay, kendiliğinden Türkiye’de sigortalılık başlangıcı veya prim günü olarak görünmez.

Ancak Türkiye’de askerlik borçlanması yapılabilir.

Yani askerlik yaptığın süreyi (3 ay da olsa 18 ay da olsa) para ödeyerek prim günü olarak saydırabilirsin.

Bu, Türkiye’den emeklilik düşünüyorsan faydalıdır.

Almanya’daki emeklilik açısından durum:

Alman emeklilik sistemi, Türkiye’de askerlik yaptığın süreyi otomatik olarak hizmet süresi kabul etmez.

Ancak Almanya Rentenversicherung bazen askerlik gibi zorunlu devlet hizmetlerini “boşluk doldurma” amacıyla dikkate alabiliyor.

Bunun için askerlik belgeni (terhis belgesi) Almanca tercüme ettirip sunman gerekir.

Türkiye’de hiç çalışmamış olman, buradaki 3 ayın sigortalı görünmemesinin sebebidir.

Özet:

Türkiye’de sigorta primi işlemez, sadece borçlanırsan prim günü olur.

Almanya için ise, “zorunlu devlet hizmeti” kapsamında belge sunarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini Rentenversicherung’dan netleştirmek gerekir.

dadaloglu3865
11 Eylül 2025, 20:35
temel askerlik sayılıyor biliyorum e devlet üzerinden bakın orda görünür eger mümkünse dövizle askerlik sayılmıyor

deniz2000
11 Eylül 2025, 20:51
yurt disinda calisan türk vatandaslarina Dövizle askerlik 1982,de 1 ay değil miydi, elektroniker usta
sen 1986, da 3ay askerlik yaptim diyorsun? benim tanidigim aybilerin anlatdigina göre gidip gelmeleri 6 hafta sürmüs ozamanlar.Alman emeklilik sisteminde dövizle askerlik sayılmıyormus malesef

webci
11 Eylül 2025, 21:20
neyimiz duzgun..
askerlik yapiyorsun,o bile emeklilige gun olarak sayilmiyor,seni pohtan insan yerine sayiyirlar..gpt ye sormaya gerek yoktu,bilinen bir durum..ben yazacaktim vazgectim..
vatandas hakkini arayip ,kulturlu bilgili donanimli olmassa devlette boyle sallama yapar,ciddiye almaz..
ustune ustluk birde devlete para veriyorsun..
ne gunlere kaldik .bir kanunun dogru ve vatandasin faydasina olmasi lazim,kanun yapayim diye kanun olmaz..

elektroniker
12 Eylül 2025, 08:09
Herkeze tesekkür ederim arkadaslar

deniz2000 arkadas evet 3 ay terhis belgesinde yaziyor 13.6 -13.8.86

bu zamani bakalim rente kabul edecekmi -- her sene bilgi geliyor ya orda aciklik var - onu bakalim terhis belgesinle kapatabilirmiyim kabul ediceklermi -- yoksa saglik olsun

zamanim gelince 3 ay fazla ise gidecegim :)

selamlar

not: e-devletde yok

webci
12 Eylül 2025, 19:01
Sen acigi ödemeyi kabul edersen onlar acigi kapatir,,paraya kimse hayir demez..bence masrafa girmeye degmez,,aylik 1.50 az alirdin ne olacak;)

elektroniker
13 Eylül 2025, 16:01
Sen acigi ödemeyi kabul edersen onlar acigi kapatir,,paraya kimse hayir demez..bence masrafa girmeye degmez,,aylik 1.50 az alirdin ne olacak;)

haklisin usta da - bilgi edinmek istedim - ama 3 ay fazal calisicam :)

neyse saglik olsun

webci
13 Eylül 2025, 16:37
Hayirli olsun..