Sponsor Reklam |
+49 Kanalinda bu konu konusuldu,euro 4 olanlar ellerinden cikartmaya baksin denildi export olarak euro 5 olanlar eylul 2019 a kadar birsey yok.ayrica en son care olarak bu yasaklar gelicekmis daha once baska tedbirler olmazsa sira arabalara gelecek
bende euro 4 diesel mercedes c220 2006 model VAR daha yeni aldim 4 ay oldu ne yapmam lazim artik süremicekmiyiz durum nedir?
Arabaniz euro kac olursa olsun en azindan bu sene sorunsuz izin yapariz ,geldikten sonra bakariz
yasak masak yok ve gelmeyecek.
gelirse, hanslandin bir iki sehrinde bir iki sokaga gelebilir. sizde yan sokakdan gecersiniz.
hic biriniu haberleri takip etmiyormu? nix yasak.
Stuttgart´ta calisan veya oturanlara söyle bunu bir de. Zaten sorun orada. Arabanla belli zamanlarda istesen de sehre giremiyeceksin. Ben mesela diyelim hafta sonu Stuttgarta alisverise gitmek istiyorum ama bir bakiyorumki o gün sehre giris yasaklanmis. Yan sokak falan da fayda etmez cünkü 5 kilometre disarida park edecek halimiz yok.
Sanirim isin ciddiyetini pek kavrayamadik, saka degil bu bir gercek.
Bazi arkadaslarimiz ise sanki dizel araba sürmek tamamen imkansiz hale gelecekmis gibi sorular soruyorlar, sanirim cevabin onlaraydi.
Edit:
![]()
Konu mxm tarafından (03 Mart 2018 Saat 19:53 ) değiştirilmiştir.
Arkadaşlar şehirler havayı temiz tutmaya mecbur. 40 M3 geçmemesi lazım. Devlet diyorki, nasıl yaparsan yap. Stuttgart gibi, Münih gibi, Düsseldorf gibi başka careleri yok. Çünkü sınırları aşıyor. Ancak bağzı şehriler var, sınırı çok cüzi geçiyor. Bu şehirler yasaklamayacak. Bağzı tedbirler ile sınırı tutturabileceklerini söyliyorlar. Mesela Lambaları dahs uzun yanması gibi. Bu şehirler yasak getirmeyecek.
Yan sokalar falan bunlar nümkün değil. Caddeler değil, bölgeler kısıtlanacak.
45e kadar olan yerler bir kaç trafiklamvaları ile hal edebilecekler gibi gözüküyor.
Arkadaslar nasil ne olursa olsun gene tüketicinin cebini etkileyecek benim arkadas 23 bin mercedes aldi birsene oldu simdi kara kara düsünüyor ne yapabilirim diye
Hemen hemen bütün Diesel arabalarda Dpf var neyin peşinde daha bunlar. İnsan sormaz mı sen zamanında ne diye o zaman kırmızı sarı yeşil plaket çıkardın diye.
Çevre kirliliğine diyecek bir şey yok. Ama bunların hepsi sırf ekonomi döngüsü.
Cevre kirliligi hikaye.
Bir teslanin akküsünü yapmak icin cevreye verilen zarari bir dizel arac 200.000km veriyormus.
Gemiler ? vs.... bunlari takan yok.
Bu almanlarinda bu huyuna gicigim...
ne olursa olsun susuyorlar herseye susbuz ...
bizde bir filimli camlari yasakladilar ortalik karisdi...
ve basardilar
Yillardir yok kat yok partikelfilter yok o renk yok bu renk plaket elleri hep cebimizdeydi sonuc? Hepsi yalan hepsi hikayeymis simdi ölümle tehdit edip sitmaya razi etme taktigi uygulaniyor elleri yine cebimize inecek, isin özeti bu bence.
Ve dizellerin cogu yani basimizdaki Polonya´ya gidecek. Zaten benzinli de baska konularda dizelden daha fazla zarar veriyor. Almanya´nin kendi karari degil bu yalniz, AB nin kontrol etme olayi var, baski oradan geliyor. Polonya da AB ye yarim yamalak üye, onu nasil yapacaklar meraktayim. Sanirim büyük sehirlerdeki araba sayisi düsükse 40 gecmeyeceginden yirtarlar. Almanya´da maalesef araba sayisi asiri yüksek, adam basina iki araba mi düsüyor nedir. Ben kendimden örnek vermem gerekirse, 1 is arabasi, 2 de privat var, aile olarak zaten 3 kisiyiz. En büyük sorun sanirim burada.
Oturdugum yer ufak bir yer ve 20 sene önce park yeri sorunu hic yoktu, simdi bakiyorum hic tanimadigim arabalar benim senelerdir park ettigim bombos yere gelip park ediyorlar, bazen park yeri ariyorum. Giderek cogaliyoruz ama Almanya´nin nüfusu artmiyor, neler oluyor yaw!![]()
Söylede bir cözüm getirebilirler, mesela Pazartesi ve Sali Dizel girmek yasak, diger günler serbest. Böylece cogu sehir sinirlari asmamamis olur. Haftanin ilk iki günü dizelciler artik mecbur Fahrgemeinschaft kuracak.
Şu anda 24 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 24 misafir)