Şimdi de yatırım konusunda detaylı bir anlatım yapayım.
Bu daireyi ben 2012 yılında 80.000 Euro’ya aldım ozamanlar bana kira getirisi %3 civarındaydı şimdi ise bana o zamanki yatırım üzerinden kira getirisi %8,82. Bu ne demek oluyor şunu anlatmak istiyorum hani diyoruz ya şimdi ben bu eski binayı 250.000 Euro’ya neden alayım çünkü 250.000 Euro’yu kenara koysam oradan da bir %3 getir sağlayacağım bu şekilde neden kiracı ile uğraşıp da strese gireyim bu sorunun cevabı çok basit. Bir bu dairenin finansmanında bankadan kredi alıyorsunuz yani sizin elinizde olmayan bir yatırımı değerlendiriyorsunuz elinizde olmayan 250.000 Euro sizin olacak birikiminize bir nevi büyük kısmında kiracı dahil oluyor. Şimdi o 250.000 Euro’ya bugünkü kira değerlerinde yaklaşık yüzde 3.01 geliriniz olacak ama on sene sonra kira artışlarını da dahil edersek en az %5 %8 arası bir getiri sağlayacak ve borcun büyük kısmını da kiracı Ödemiş olacak aynı zamanda vergiden düşme imkanlarımız olacak faiz giderleri tadilat masrafları gibi.
Problemli zaman eğer borcunuz biterse gösterecek masrafınız kalmazsa benim gibi o zaman tabii ki Maliye’ye daha yüklü miktarlarda para ödemeniz gerekecek ama bilhassa gençler için uzun vadeli emlak her zaman hem kazandırır hem olmayan parayı değerlendirir .
Ekte yine aynı dairenin verilerini paylaşıyorum gördüğünüz gibi senelik kira gelirleri net olarak gösterilmiştir yani tüm masraflar çıkarılmıştır ve her sene cüzi miktarda artışlar söz konusu masrafların yükselmesine de söz konusu ama masraflar zaten kiracıları yüklendiği için ev sahiplerini fazla ilgilendirmiyor ve değer artisini da hesaba katarsak ekte görmüş olduğunuz grafikte Yaklaşık senelik yüzde 21.01 değer artışı meydana gelmiş ve bu tür detaylı bilgileri hiçbir ev sahibi kimseyle olumlu olarak paylaşmak istemez her zaman masrafları anlatırlar. Kısaca şunu diyebiliriz emlak yatırımlık olarak tabii ki uzun vadeli düşünürsek en iyi yatırım araçlarından birisidir Almanya’da.
Bu yaptığım yorumlar yukardaki paylaşımlar hepsi tabii ki Almanya için geçerlidir Türkiye için çok farklı durum söz konusu ve o alanı ayrı değerlendirmek gerekir.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk