Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ölüm Halinde Almanyada Istenilen Belgeler

esmerkral
20 Şubat 2026, 01:57
arkadaslar kimse cenaze fonu vardiye güvenmesin cünkü belgeler olmadan behördeden onlarda halledemiyorlar bende yeni ögrendim Allah gecinden versin ölüm halinde behördeden abmelden yapabilmek icin (yani sterbeurkunde alabilmeniz) bilhassa türkiyede dogan ve evlenen kisilerden formül a ve b istiyorlar bunu türkiyeye gittiginizde nufus dairesinden cikartabilirsiniz veya e-devlet varsa aramaya gidin formül yazin istenilen belgeler karsiniza cikacaktir ausdrucken yapin hazirda bulundurun bilginize sunarim

Formül A: International Dogum Belgesi (Geburtsurkunde)

Formül B: International Evlenme Cüzdani (Hairatsurkunde)

Birbey 3.1
25 Şubat 2026, 11:25
Formül B sorun olabiliyor. Babamin cifte vatandasligi icin lazim. Annem ile babam 1972'den beri evliler. Nüfus Kayit Örneginde evli olduklarida kayitli. Formül B cikaramiyorum. Evlilik bilgilerinde tescil noksanligi varmis güya. Nüfus dairesine veya konsolosluga gidin diye uyari geliyor.

Simdi düsünüyorumda geldi isin icinden cik bir cenaze durumunda.

Babamda bu aralar kanser tedavisi görüyor. Münih konsolosluguna mail yazdim. Bir zahmet sorun neyse düzeltinki e-devletden kendimiz cikaralim diye. Bakalim ne gibi bir dönüs yapacaklar. Tabiki dönüs yaparlarsa.

Olmazsa cifte vatandasligi bahane edip babami yollacagim. Kanser hastasina diyemekki simdi ölürsün cenaze islemleri icin lazim diye.

Birde bizim konsolosluklarin bir kötü huylari var, posta ile islem yapmiyorlar. Halbuki konsoloslukda Almanya'da adresi kayitli.

Bayern yüz ölcümü olarak en büyük eyalet. Sadece iki konsolosluk var. Münih ve Nürnberg. Gitmek mesele. Öyle isten erken cikar giderip yok. Mecbur Urlaub alacaksin. Hele bir pasaport cikart. Hem cikartmaya gidiyorsun, hemde birde almaya.

Bunda 20 sene önce kosoloslukdayim Münihte. Adamin biri köpürüyor. Lindau'da oturuyor. Lindau Almanya. 1 Km ilersi Bregenz. Orasi Avusturya ve orada konsolosluk var. Adami yeni pasaport icin geri cevirmislerdi. Al tarafi bir pasaport. Hani Alman makamlariyla bir islem olsa anlayacagim yine.

Annemle babama yeni nikah kiyilcak demezlerse sasmam...

Birbey 3.1
05 Mart 2026, 21:05
Üç dört gündür konsolosluk ile baya takışdım. Tabiki sakin kalarak ve hukuk kuralları içinde kalarak.

Konsolosluk'dan geri dönüş gelmedi. Sosyal medya üzerinden açık bir şekilde kibarca uyarınca geri dönüş yaptılar.

Neymiş, illaki ben veya babam gelmem gerekiyormuş. Ben dilekce verecekmişim, onlar Türkiye'de nüfusa yollacaklarmış. Açıkca herkes görecek şekilden yazdım, devletin 54 sene önce kıyîlmış nikahı sisteme doğru tescil etmek için ben niye 160 km yol tepib birde birgün iznimde oluyorum diye? Usülüne uygun fırca çektim, niye dijital ortamda konsolosluk olarak halletme imkanı sunmuyorsunuz, gayeniz insana eziyet etmek mi gibisinden.

Sonra mecbur ortaya sosyal medyadan cevap yazmışlar, sizi daha iyi bilgilendirebilmek icin telefon numarasını ilet diye.

Bende geri yazdım sizinle telefonda gereksiz yere polimiğe girmek istemiyorum, varsa alternatif bir cözüm yolunuz bunu gayet eposta ile bildirebilirsinizki herşey şeffat olsun diye.

Bu sefer eposta ile yazdılar. Bir dilekce koymuşlar. Onu doldurup kimlik ve pasaport kopileri ile onlara yollayacakmışım. Birde keyifleri çıkması icin Einschreiben yollayacakmışım ve içinede 5 Euro posta ücreti koyacakmışım.

Allah allah devletin yaptığı hatanın masrafını ben karşılayacakmışım.

Neyse artık deliyle deli olmamak için kabul etdim.

Bu arada benim çifte vatandaş olduğum halen nüfus kayıt önreğinde gözükmüyor. Bir hafta önce halen eklenmediğini yazdım, geri dönüş yapmadılar.

Babam gildeki olayada unutdum söylemeyi, posta yolu imkanını sunmadan önce nazikce teşekkür edip "ben şansımı CIMER üzeri bir deneyim" deyince etekler tutuşdu herhalde poata ile imkan sundular.

Birde sosyal medya üzerinden başkonsolosluğun ismini hitaben niye yaşlılar için mobil kobsoloslul hizmetleri ayda bir kere olsun camiide Augsburg'da hizmet sunmadığını sordum. Insablar yaşlı gelemiyor. Herkesinde coluk cocuğu yok yada uzakda diye.

Zaten yıllardır takip ediyorum sosyal medyada konsolosluğu. Başkonsolosluğu tek görevi herhalde misafir karşılamak ve kermeslerde boy göstermek.

Birbey 3.1
06 Mart 2026, 09:23
Şuanda gayınvaldede denedim. Ondada çıkmıyor Formül B. Demekki yaşlılarda hep sorun.

Ozanonur38
06 Mart 2026, 12:43
Üç dört gündür konsolosluk ile baya takışdım. Tabiki sakin kalarak ve hukuk kuralları içinde kalarak.

Konsolosluk'dan geri dönüş gelmedi. Sosyal medya üzerinden açık bir şekilde kibarca uyarınca geri dönüş yaptılar.

Neymiş, illaki ben veya babam gelmem gerekiyormuş. Ben dilekce verecekmişim, onlar Türkiye'de nüfusa yollacaklarmış. Açıkca herkes görecek şekilden yazdım, devletin 54 sene önce kıyîlmış nikahı sisteme doğru tescil etmek için ben niye 160 km yol tepib birde birgün iznimde oluyorum diye? Usülüne uygun fırca çektim, niye dijital ortamda konsolosluk olarak halletme imkanı sunmuyorsunuz, gayeniz insana eziyet etmek mi gibisinden.

Sonra mecbur ortaya sosyal medyadan cevap yazmışlar, sizi daha iyi bilgilendirebilmek icin telefon numarasını ilet diye.

Bende geri yazdım sizinle telefonda gereksiz yere polimiğe girmek istemiyorum, varsa alternatif bir cözüm yolunuz bunu gayet eposta ile bildirebilirsinizki herşey şeffat olsun diye.

Bu sefer eposta ile yazdılar. Bir dilekce koymuşlar. Onu doldurup kimlik ve pasaport kopileri ile onlara yollayacakmışım. Birde keyifleri çıkması icin Einschreiben yollayacakmışım ve içinede 5 Euro posta ücreti koyacakmışım.

Allah allah devletin yaptığı hatanın masrafını ben karşılayacakmışım.

Neyse artık deliyle deli olmamak için kabul etdim.

Bu arada benim çifte vatandaş olduğum halen nüfus kayıt önreğinde gözükmüyor. Bir hafta önce halen eklenmediğini yazdım, geri dönüş yapmadılar.

Babam gildeki olayada unutdum söylemeyi, posta yolu imkanını sunmadan önce nazikce teşekkür edip "ben şansımı CIMER üzeri bir deneyim" deyince etekler tutuşdu herhalde poata ile imkan sundular.

Birde sosyal medya üzerinden başkonsolosluğun ismini hitaben niye yaşlılar için mobil kobsoloslul hizmetleri ayda bir kere olsun camiide Augsburg'da hizmet sunmadığını sordum. Insablar yaşlı gelemiyor. Herkesinde coluk cocuğu yok yada uzakda diye.

Zaten yıllardır takip ediyorum sosyal medyada konsolosluğu. Başkonsolosluğu tek görevi herhalde misafir karşılamak ve kermeslerde boy göstermek.

Okurken sinirlerim bozuldu, tam bir saçmalık! 54 yıllık hatayı düzeltmek için seni ayağına çağırmaları, bir de üstüne 5 Euro istemeleri resmen fıkra gibi. CİMER ve sosyal medya baskısı olmasa demek ki hala yollarda süründürecekler seni. Sosyal medya üzerinden o 'tatlı sert' fırçayı atman harika olmuş, ancak o dilden anlıyorlar. Vatandaşa hizmet etmek yerine eziyet etmeyi görev edinmişler sanki. Geçmiş olsun, umarım daha fazla uğraştırmazlar.

Birbey 3.1
06 Mart 2026, 13:44
30 yıla yakın Almanya'da kamu memuruyum. Kim bana gelirse gelsin, yasalar çercevesinde ne kadar mümkünse hep esnek davranırım. Kürt, Türk, Alman, yabancı fark etmez. 30 senedirde Türk vatandaşlarımızın işine bakarım, daha bir kere bir tartışmam bile olmadı, çünkü gelenlerin hepsi hissediyor elimden gelenini yaptığımı. 100 km uzaktan bile gelen olduğu oluyor. Büyüyüge büyük, kücüğe küçük gibi davranıp tepeden yukarıda bakmadın hiç sorun çıkmıyor.

Neyse, dün gece Uşak Nüfus Müdürlüğüne yazdım birde bizim Uşak'da bağlı olduğumuz İlçe Müdürlüğe. Tabiki daha öğlen. Bir geri dönüş beklemiyorum. Geri dönüşde olmadı. Ama tekrar babamın edevlete girdim. Düzeltmişler, çıkarabildim.

Yeter insanına dek gel. Konsolosluğun tek deri işlem ücreti almak.

Nüfus dairesine konsolosluğa yazdığım ilk mailin aynısını yazdım. Yani ne CIMER baskısı ne torpil.

Eğer hangi memur yaptığını bilsem CİMER'e o memur için teşekkür epostası yazacağım. Devletimiz bilsin orada insan gibi bir memur olduğuni. Belki terfi olmada işine yarar.

Şimdide kayınvaldekini halledeceğim. Onunkide çıkmıyor. Demekki eski evlilkler tam akatarılamış.

Benim annem babam sağ, hanımkinlerde sağ. Ama er veya geç gidecekler. Öyle bir durumda niye birde bu evraklar ile uğraşalım gereksiz yere?

Esmerkral'ın uyarması çok iyi oldu.

Bide Türkiye'de KEP diye bir sistem var. Kayıtlı Elektronik Posta sistemi. Bu sistem üzerinde kurumlar güvenli bir şekilde yazışabiliyor. Yani konsolosluk bir mail atsa anında düzelirdi.

Bence gaye posta ücreti altında işlem parası almak. Belki hiç posta bile yollamıyacaklardı.

Gaye üzüm yemek değil, bağcı dövmek.

ZSworld
06 Mart 2026, 16:50
demek hazırlık. :(

Birbey 3.1
07 Mart 2026, 00:18
Yok direk hazırlık değil. İyileşme şansı 80-90%'de şükür. Ama er veya geç mecbur hepimiz gideceğiz.

Kayin valdeler icinde mail yazdim nüfus dairesine. Geri dönüs olmadi mail ile ama bugün baktim düzeltmisler.

Herkes baksin ve Nüfus dairesine mail ile yazar düzelttirsin annesin babasinin. Allah gecinden versin bir ölüm aninda gereksiz yere ekstra strese gerek yok.