Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kredi karti problemi, yardiminiza ihtiyacim var.

samsunlu
14 Aralık 2025, 10:29
Benim sene 2022den beri Barclays kartim var, maalesef bu Hafta Cuma günü Amerikadan 4 sefer 455€ alisveris yapilmis!
anliycaginiz kartim hacklenmis. Dün aksam öylesine bakinca farkettim direk Barclays müsteri hizmetini arayip durumu izah ettim, karti hemen bloke ettiler fakat su anda yaklasik 1800€ borclu gözüküyorum.
Müsteri hizmetindeki sahisa bunu silin dedigimde, Händler parayi cekmeden bir sey yapamiyacaklarini söyledi, basiniza böyle bir sey geldimi?.

fantoma
14 Aralık 2025, 18:56
ChatGPT nin size önerileri:

-------------------------------

Bu durum kredi/banka kartı dolandırıcılığı (card fraud) kapsamına giriyor. Kişinin panik yapması çok normal ama Barclays gibi büyük bankalarda bunun standart ve yerleşik bir çözüm süreci var. Adım adım neler yapılabilir / yapılmalı, net şekilde anlatayım:

1️⃣ Kartın bloke edilmesi (✔ yapılmış)

Bunu hemen yapmış olması çok doğru. Bundan sonra yeni işlem yapılamaz.

Önemli: Kart kapatıldıysa yeni kart talebi otomatik açılmalı, açılmadıysa ayrıca istenmeli.

2️⃣ “Bekleyen işlemler” meselesi (neden silmiyorlar?)

Müşteri hizmetlerinin söylediği teknik olarak doğru:

İşlemler şu an “pending / beklemede”

Satıcı (Händler) parayı henüz resmen çekmemiş

Banka bu aşamada işlemi iptal edemez

👉 Ama bu şu anlama GELMEZ:
“Bu para kesin ödenecek.”

Bu sadece muhasebe süreci.

3️⃣ İşlemler kesinleşince yapılacak ASIL işlem: Chargeback (itiraz)

İşlemler “posted / booked” olduğunda:

Banka dolandırıcılık itirazı (Fraud Dispute / Chargeback) başlatır

Kullanıcıdan genelde şunlar istenir:

İşlemleri kendisinin yapmadığına dair onay

Basit bir form veya sözlü beyan

Bazen yazılı bir “fraud declaration”

Barclays bu süreci çok sık yapar.

4️⃣ Para geri alınır mı?

👉 Evet, büyük ihtimalle %100 geri alınır, çünkü:

İşlemler:

ABD kaynaklı

4 kez aynı tutar (455€)

Kullanıcının normal harcama profiline uymuyor

Kart fiziksel olarak çalınmamış olsa bile yetkisiz kullanım var

📌 Avrupa’da (özellikle AB/UK bankalarında):

Kart sahibinin sorumluluğu genelde 0–50€ ile sınırlıdır

Dolandırıcılık ispatlanırsa tam iade yapılır

5️⃣ Geçici olarak borç gözükmesi normal

Bu kısım çok kişiyi korkutuyor ama:

Hesapta 1800€ borç geçici olarak görünür

Chargeback açılınca:

Ya tutar geçici olarak düşer

Ya da iade süreci sonunda tamamen silinir

⏱ Süre: 2–8 hafta (bazen daha hızlı)

6️⃣ Kişiye özellikle şunları önerirsin:

Forumda cevap yazacaksan şu maddeleri net söyleyebilirsin:

✔ Panik yapma
✔ İşlemler kesinleşince fraud dispute / chargeback talep et
✔ “I did not authorize these transactions” diye açıkça belirt
✔ Yeni kart ve yeni kart numarası al
✔ Online alışverişlerde:

3D Secure açık mı kontrol et

Kartı şüpheli sitelerde kaydetme

7️⃣ Ek olarak (çok önemli)

Eğer:

Aynı kart Amazon, PayPal, Apple Pay vb. yerlere kayıtlıysa
👉 Hepsinden kaldırılmalı

E-posta ve banka şifresi de değiştirilmeli (hack sadece kart olmayabilir).

Özet cümle (forum için kısa cevap):

“İşlemler pending olduğu için banka şu an silemez. Kesinleşince fraud dispute (chargeback) açılıyor ve yetkisiz işlemler büyük ihtimalle tamamen iade ediliyor. Borç şu an sadece geçici olarak görünüyor.”

fantoma
15 Aralık 2025, 08:01
Bankaya Yazacağınız İtiraz Dilekçesi

Sehr geehrte Damen und Herren,

seit dem Jahr 2022 nutze ich meine Kreditkarte bei Ihrer Bank. Im Jahr 2025 wurden von meiner Kreditkarte vier separate, nicht autorisierte Transaktionen aus den USA in Höhe von insgesamt 455 € (ca. 1.800 €) durchgeführt.

Diese Transaktionen habe ich in keiner Weise autorisiert. Ich gehe davon aus, dass meine Kartendaten von Dritten unbefugt erlangt wurden.

Sobald ich den Vorfall bemerkt habe, habe ich meine Karte sofort sperren lassen und Ihren Kundenservice darüber informiert.

Gemäß der EU-Zahlungsdiensterichtlinie PSD2 sowie § 675u des Bürgerlichen Gesetzbuches (BGB) ist die Haftung des Verbrauchers bei nicht autorisierten Zahlungsvorgängen auf maximal 50 € begrenzt.

Aus diesem Grund fordere ich Sie hiermit auf, den in meinem Konto ausgewiesenen Betrag in Höhe von 1.800 € zu stornieren und die betreffenden Transaktionen rückgängig zu machen.

Darüber hinaus bitte ich Sie zu prüfen, ob bei den genannten Transaktionen eine starke Kundenauthentifizierung (2FA) angewendet wurde. Sollte dies nicht der Fall gewesen sein, liegt die vollständige Haftung bei Ihrer Bank.

Ich bitte Sie, mir innerhalb von 10 Werktagen eine schriftliche Stellungnahme zukommen zu lassen. Andernfalls sehe ich mich gezwungen, den Vorgang bei der BaFin sowie bei den zuständigen Verbraucherschutzstellen zu melden.

Mit freundlichen Grüßen

[Ihr Vor- und Nachname]

[Ihre Kontonummer]

[Datum]