Orijinalini görmek için tıklayınız : 2025 yılı için Türkiye Emeklılığine yapılan 15,75 Zam yerine daha az maaş göstergesi
sami28
02 Şubat 2025, 21:48
Arkadaslar 10 sene önce Türkiye emeklliliğini yatırdım ve daha maaş bağlatmadım.
Yalnız e—devletten güncel emekli aylık bilgisi hesaplama imkanı var oradan bakıyorum.
Geçen sene mesela Toplam 18.000 Tl gösteriyordu bunun üzerine ana maaşa 15,75 gelince toplamda artması gerekirken şimdi ocak 2025 itibarıyle hesaplanan Toplam maaş 17.000 TL yazıyor yani artacakken azalmış
Niye böyle oldu ? Bazı arkadaşlar daha erken derken Hürriyet Gazetesi maaşlar e—devlete düştü diye yazdı
Bu konuda bilgisi olan varmı ? Teşekkürler
fantoma
03 Şubat 2025, 12:16
Bu bilgiler yapay zekadan alıntıdır.
Emekli maaşınızın azalması durumu kafa karıştırıcı olabilir. Özellikle de artış beklenirken düşüş yaşanması. Bu durumun olası nedenlerini ve size yardımcı olabilecek bilgileri aşağıda sıralıyorum:
Olası Nedenler:
Maaş Hesaplama Yöntemi: Emekli maaşı hesaplaması karmaşık bir süreçtir ve birçok faktöre bağlıdır. Prim gün sayısı, prim tutarı, çalışma süresi, enflasyon oranları ve yasal düzenlemeler maaşınızı etkileyebilir. E-devlette gördüğünüz maaş bilgisi, tahmini bir hesaplama olabilir ve gerçek maaşınız farklılık gösterebilir.
Yasal Değişiklikler: Emeklilik yasalarında yapılan değişiklikler, maaşınızı olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Geçmişte yapılan birikimleriniz, yeni yasal düzenlemelerle farklı şekilde değerlendirilebilir.
Enflasyon ve Reel Değer: Enflasyon, paranın satın alma gücünü azaltır. Geçen yıl 18.000 TL olan maaşınız, enflasyon nedeniyle aynı değeri koruyamayabilir. Bu nedenle, maaşınız nominal olarak artsa bile reel olarak azalmış olabilir.
Kesintiler: Emekli maaşlarından sağlık sigortası, vergi veya diğer kesintiler yapılabilir. Bu kesintiler, maaşınızın net miktarını etkileyebilir.
Güncelleme Farkı: E-devletteki maaş bilgisi, belirli bir tarihe ait olabilir. Maaşınız, sonraki dönemlerde yapılan güncellemelerle değişebilir.
Yapmanız Gerekenler:
SGK ile İletişime Geçin: En doğru ve güncel bilgiyi almak için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile iletişime geçmeniz önemlidir. SGK, maaşınızın detaylı hesaplamasını yapabilir ve size gerekli açıklamaları sunabilir.
Maaş Hesaplama Uzmanına Danışın: Emeklilik konularında uzman bir danışmana başvurarak maaşınızın neden azaldığını ve yapabileceğiniz adımları öğrenebilirsiniz.
Yasal Haklarınızı Araştırın: Emeklilik yasalarını ve haklarınızı araştırarak maaşınızla ilgili olası sorunları tespit edebilirsiniz.
E-devlet Bilgilerini Kontrol Edin: E-devletteki emeklilik bilgilerinizi düzenli olarak kontrol edin ve güncellemeleri takip edin.
Ek Bilgiler:
Hürriyet Gazetesi'nin "maaşlar e-devlete düştü" haberi, emekli maaşlarının e-devlet üzerinden görüntülenebildiği anlamına gelir. Ancak, bu haber maaşınızın kesin ve değişmez olduğu anlamına gelmez. E-devletteki bilgiler, tahmini veya güncellenmemiş olabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), e-Devlet üzerinden sunduğu "Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama" modülünde yakın zamanda bir güncelleme yapmıştır. Bu güncelleme sonrasında, emekli adayları önceki dönemlerde hesapladıkları maaş tutarlarından daha düşük rakamlarla karşılaşmaktadır. Bu durum, özellikle 2024 yılı sonuna kadar emeklilik dilekçesini vermeyen kişilerin maaşlarında belirgin hale gelmiştir.
cnnturk.com
Yapılan değişiklikler, enflasyon oranları ve diğer ekonomik faktörler göz önünde bulundurularak hesaplama sisteminin yeniden düzenlenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, e-Devlet üzerinden hesaplanan emekli maaşı tutarlarının önceki hesaplamalardan farklılık göstermesi mümkündür.
cumhuriyet.com.tr
Bu tür farklılıkların nedenini daha iyi anlayabilmek için SGK ile doğrudan iletişime geçmeniz veya bir sosyal güvenlik uzmanına danışmanız faydalı olacaktır. Ayrıca, e-Devlet üzerinden sunulan hesaplama aracının güncellemelerden etkilenebileceğini ve bu nedenle farklı sonuçlar gösterebileceğini unutmamak önemlidir.
Umarım bu bilgiler size yardımcı olur. Emeklilikle ilgili konularda dikkatli olmak ve doğru bilgiye sahip olmak önemlidir.
Arkadaslar 10 sene önce Türkiye emeklliliğini yatırdım ve daha maaş bağlatmadım.
Yalnız e—devletten güncel emekli aylık bilgisi hesaplama imkanı var oradan bakıyorum.
Geçen sene mesela Toplam 18.000 Tl gösteriyordu bunun üzerine ana maaşa 15,75 gelince toplamda artması gerekirken şimdi ocak 2025 itibarıyle hesaplanan Toplam maaş 17.000 TL yazıyor yani artacakken azalmış
Niye böyle oldu ? Bazı arkadaşlar daha erken derken Hürriyet Gazetesi maaşlar e—devlete düştü diye yazdı
mali müsavirler 2025de emekli olacaklarin 2024e göre maaslarinin ort. %30 düsük olacagini belirtdiler.
enflasyon 2025de beklenti olan ort. %30 gelirse 2026 yilinda emekli olacaklar 2025 yilinda emeklilik maaslarinda gözle görülür fark olur.
hesablama (güncelleme katsayısı) sistemi yeni degil ama enflasyon orani gecmis yillara göre fazla fark olmadigi icin maaslardaki ufak oran fark edilmiyordu.
2023 yili enflasyonu %64,77 ve 2024 yili enflasyonu %44,38 enflasyon farki %20 olustu.
2025 yilinda enflasyon beklenti %27, 2024 yilinda enflasyon %44,38 = %17 fark oluyor.
rakamlar ve hesablama sistemine göre 2025 yili 2026 yilinda emekli olacaklara göre avantajli olacak.
https://youtu.be/COKcPcb2-vA?si=390uxKSBelXNwLRM
webci
03 Şubat 2025, 13:43
1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe giren ve AKP tarafından çıkartılan yasa ile her bir yıl (360 gün) için yüzde 2 oranında aylık bağlama oranı belirlendi. Güncelleme katsayısı belirlenirken enflasyon+büyüme rakamı yerine, enflasyon+büyümenin yüzde 30’unun dikkate alınması yöntemi geliştirildi ve taban aylık uygulamasından vazgeçildi.
Şimdi 1985’te çalışmaya başlayıp 2014 yılında emekli olan bir SSK sigortalısı için üç ayrı aylık hesaplanıyor ve 2000 öncesi; 2000-2008 ekim arası ve 2008 ekimden sonrası diye ayrılan bu üç dönemde çalışılan gün sayısına göre bağlanacak aylığa bu üç döneme ait hesaplamanın etkisi belirleniyor.
Artık emekli aylıkları o kadar düşmüştür ki yöntemsel olarak, asgari ücret vb. gibi bir ölçütü dikkate alarak olmasa da rakamsal olarak taban aylık belirlenmektedir.
dadaloglu3865
03 Şubat 2025, 15:42
Aynen benimde 23000 TL olacaktı 17300 TL ye düşürdü hırsızlar zıkkım olsun
deniz2000
03 Şubat 2025, 17:59
birzaman bende Türkiyede Emeklılik icin bas vurmustum,fakat bana cok karisik gelmisti vaz gecmistim
elimdeki paranin üstüne biraz daha para koydum ege bölgesinden akcayda 50 bin euroya daire almistim
ilerde hic yoktan cocuklara kalir dedim simdi dairenin fiyati yüz bin euro oldu, kiralamak icin soranlarda
var 18bin tl,ye iyimi yapmisim kötümü yapmisim sizlere soruyorum ?
atsiz77
03 Şubat 2025, 18:29
Paralı emeklilik eskiden cazipti bundan 15/20 sene önce, o vakitlerde emekli olanlar zaten yatırmış oldukları paraları fazlasıyla çıkardılar.
sami28
03 Şubat 2025, 19:54
Osmangazi köprüsü geçiş ücretini devlet 555 Tl den 785 Tl ye çıkardı bu oran %41 artış ,biize %30 kesinti.
Benim on sene önce emekliliğe hak kazanıp yatırdığım söz verildiği halde halen ödenmeyen hakkımızı enflasyon karşısında eritiyorlar.
Diyecek söz bulamıyorum .
batum
03 Şubat 2025, 20:09
Kesmeseler sasirmamiz lazimdi
Türkiyede Millet Hic calismadan (3-5 sene calisma ile) 40 yasinda emekli oldu
Almasi gereken Maas 100 TL iken 5000 TL Maas Aldi
Sonra Fazla alanlarda Kese Kese
Adamlarin Emekli Maasi 20 sene calisan ile ayni oldu :D :D :D
Birbey 3.1
04 Şubat 2025, 00:38
Yıllar önce Ali Tezel böyle durumu açıklamışdı.
Yanlış hatırlamıyorsam her gecen senen baglanacak temel aylık düşüyor.
Ver mehteri.
webci
04 Şubat 2025, 01:43
15 sene once yatiripda 30 srne sonra emekli olacagim paradan bana bir hayir gelmez dedim ve hic ilgimi cekmedi..zaman asimina ugrar ve 15 sene once ki parayla 30 sene sonra bana verecekleri emekli maasi eriyip gider dedim ve hakli ciktim..
Burada da yazdigim gibi;
Kimse uzerine alinmasin,vatandas acgoz devlet de firsatci olursa olacagi budur..
Vatan millet sagolsun,osmanli torunlarinin dustugu hale bak,emekli maasina muhtac kaldilar..
Almanyanin kiskandigi
Abd ye kafa tutan
Turan imparatorlugu kuracak dunya liderleri bir filistine gemi cikaramadi,yunanin hakkindan gelemeyip adalari kaptirdi,suriye yi esed ve pitonun insafina birakti..
Bugun torunlarinin sovdugu kanuni fransada dansi yasak etti,bir osmanli vezirinin fransayi ziyaret edecegini duyan fransizlar dort gozle haftalarca osmanli gemisini karsilamak icin siraya girdi,,
Simdi avrupanin maskarasi olduk,vatandas hicbirseyden memnun degil,aciz diye sokaklarda bagiran terbiyesizler ulkeyi istila etmis,ben olsam 20 milyar degil 10 milyari bile emekliye vermezdim:D
Kim ne yapasa herseyi kendi eliyle kendine yapar..
Bundan seneler once abd den gelen ekonomi profesoru kemal dervis bile bu ulkeyi kurtaramadi bundan sonrada kurtaran olmaz .
Nokta....
Birbey 3.1
04 Şubat 2025, 10:55
Arkadaşlar herkesin tercihine saygi duyarim. Ama ince bir noktaya deginmek istiyorum.
Lütfen emeklilik ile gayrimenkul yatırımı karıştırmayın.
Emeklilik kâr amaçlı yapılmaz, güvence amaçlı yapılır. Yani bir sigortadır. Bu sigorta biometrikler dediklerimize sizi karşı korur. Misal yaşlılıkda size para verir, erken ölümlerde dul ve yetim/öksüzlüğe karşı ve hastalıkda malüliyete karşı korur.
Yani bir sigortadır. Aynı araba sigortasi, yangın sigortası gibi, kendi hayatiniza sigortaliyorsunuz.
Gayrimenkul ise kâr amaçlı alınır. Gaye parayı çoğaltmakdır. Gayrimenkulün her ne kadar getirisi olsa bile, hiç bir zaman 100% güvence veremez. Nedeni deprem sorunu ve ilerde tadilat sorunu.
Hayatda ikiside lazım. Biri olsa diğeri olmasa olmaz.
Özelikle ülkemizde gayrimenkul çok riskli. Birincisi deprem riski. Kim ne derse desin, kendiniz Türkiye'de ev yaptırmadıysanız hepsi deprem risiki altında. Bir gecede hepsi gidebildiği için Altersvorsorge olarak sadece kısıtlı olarak sayılıyor.
Emekli ayligi öyle değil. Depremde olsa, aylık zamanında geliyor.
deniz2000
04 Şubat 2025, 11:59
Arkadaşlar herkesin tercihine saygi duyarim. Ama ince bir noktaya deginmek istiyorum.
Emeklilik kâr amaçlı yapılmaz, güvence amaçlı yapılır. Yani bir sigortadır. Bu sigorta biometrikler dediklerimize sizi karşı korur. Misal yaşlılıkda size para verir, erken ölümlerde dul ve yetim/öksüzlüğe karşı ve hastalıkda malüliyete karşı korur.
Yani bir sigortadır. Aynı araba sigortasi, yangın sigortası gibi, kendi hayatiniza sigortaliyorsunuz.
Gayrimenkul ise kâr amaçlı alınır. Gaye parayı çoğaltmakdır. Gayrimenkulün her ne kadar getirisi olsa bile, hiç bir zaman 100% güvence veremez. Nedeni deprem sorunu ve ilerde tadilat sorunu.
Özelikle ülkemizde gayrimenkul çok riskli. Birincisi deprem riski. Kim ne derse desin, kendiniz Türkiye'de ev yaptırmadıysanız hepsi deprem risiki altında. Bir gecede hepsi gidebildiği için Altersvorsorge olarak sadece kısıtlı olarak sayılıyor.
Birbey 3.1 bu yazdiklarin türkiye icin gecerlidir, yada temelli dönenler icin burda yasayanlar icin deyil . bir gün zaten burdan emekli olucaksin
yengeyle beraber burdan aldigin parayla T.C de kiral gibi yasarsin temelli dönersen, dönmezsen burdan ancak ucagin bavul kisminda döneriz artik, diyelimki misal ben temelli döndüm
satarim daireyi hanimla beraber yatiririm 50bin euro olurum emekli kalan 50bin euroylada ufak bir is acarim hayat böylece devam eder gider
benim esas T.C kaldigim yer istanbul fatih oradaki dairemde yasli halam kaliyor, akcayda aldigim daire yazlik yatirimlikti Aile büyük istiyen gidip
orada tatilini yapiyor akcayi görmenizi tavsiye ederim cok güzel bir yer. tabiki herkezin düsünceleri ayni olucak diye birsey yok .
webci
04 Şubat 2025, 15:28
Elbetteki kar amacli degil guvence amacli yapilmali..ben para kazanip rmekliligin uzerine emeklilik kazanmak icinde dusunmedim..
Ama guvence insanlarin eline 2 kurus sikistirmakmidir..
Insanlari enflasyon canavarina yedirmekmidir..
Zamaninda yapilan insanlarin paralarini tr ye getirtip emeklilik adi altinda ticaret yapmaktir ve vatandas anladma yaptigi gibi bu alisverisden istedigini alamamistir...
Benim elestirdigim,curuk elma toplar gibi insan toplayip paralarini carcur etmektir..vaadleri yerine getirmenektir,4 elle yamyam gibi vatandasinda herseye atlamamasidir,devlet guvencesi ve tesviki altinda olusturulan isler 15 veya 30 sene sonra hicbir garanti vaad etmez..bilirsinki dinya ekonomisi kötü ,hesabini kitabini da buna gore yaparsin,..
Herneyse bazi insanlar iyi yiyip uzun zaman yasayacagini sansada kötü yiyip kötü s.ican insandan evvelde yokolabilir..
Insanlar birsuru kredi cekti,
Devlet bunlarin onunu acti..
Insanlara emekli yasi gelince emekli garantisi verdi,sonuc yetim ayligi...
Devlet zaten vatandasdir,hukumetide elestirmiyoruz ama sistemi elestiriyoruz,terzicilik yapiyorsan adam gibi yap elbise cukda otursun,birseyler yapiyor gorunup terzicilik oynama..
Birbey 3.1
04 Şubat 2025, 17:17
Birbey 3.1 bu yazdiklarin türkiye icin gecerlidir, yada temelli dönenler icin burda yasayanlar icin deyil . bir gün zaten burdan emekli olucaksin
yengeyle beraber burdan aldigin parayla T.C de kiral gibi yasarsin temelli dönersen, dönmezsen burdan ancak ucagin bavul kisminda döneriz artik, diyelimki misal ben temelli döndüm
satarim daireyi hanimla beraber yatiririm 50bin euro olurum emekli kalan 50bin euroylada ufak bir is acarim hayat böylece devam eder gider
benim esas T.C kaldigim yer istanbul fatih oradaki dairemde yasli halam kaliyor, akcayda aldigim daire yazlik yatirimlikti Aile büyük istiyen gidip
orada tatilini yapiyor akcayi görmenizi tavsiye ederim cok güzel bir yer. tabiki herkezin düsünceleri ayni olucak diye birsey yok .
Türkiye'ye dönmek için güvenebilmek lazım. Sorunda burda. Güvenemiyorum.
Depremler olur, kimse akıllanmaz, yağmurde yolda yürürken elektrik çarpar, otelde yatarsın ne doğru dürüst yangın merdiveni vardır, ne doğru dürüst yangın uyarma ve söndürme sistemi.
Herşey karman çorman.
Ama misal sen Fatih'desin. Marmara depremi eli kulağında. Ülkenin ekonomisi Marmara bölgesi. İstanbul'da deprem olursa maddi manevi altında kalkamayız.
Yani kısacası öyle veya böyle can güvenliğin hiç yok Türkiye'de.
Neşesi havası güzelde Türkiye'nin ama onunla iş bitmiyor.
Birde çoluk cocuk Almanya'da, ben hanım ile yalnız Türkiye'de olsa neye yarar.
Sadece babamın evine güvenbiliyorum. Oda 99 depreminden önce torpal analizi yaptırıp, Alman mühendislerine Türkiye şartları için depreme sağlam ev yaptırdığı için. Güvenemedi Türkiye'deki mühendislere. O kadar demir atıldıki 3 katlı binaya, ameleler karşıdaki 15 katlı binaya yarısını atmadık diyorlardı.
hOrOz
04 Şubat 2025, 17:37
ya demirden korkan trene binmesin
Bu yazdıklarız kendi kendinize yarattığınız bahaneler
Ölüm geldikten son ne Fatih ´e, bakar ne Berlin´e, ne München´ e
Sanki Almanya da bu olaylar Almanya da olmuyor mu sadece basına tv ye aksatmıyorlar
Yerel basında bir iki satır olayı kapatıyorlar
Geçen senelerde burada bir Türk samurai kılıcı ile birini öldürdü ulusal baında ve ya TV lerde saatlerce gösterildimi "hayır"
https://rp-online.de/nrw/staedte/hueckelhoven/hueckelhoven-mann-mit-samuraischwert-getoetet-mordkommission-ermittelt_aid-62704595-
Aynı olayı bir Türk Almana yapsaydı günlerce haber yapılırdı
Yıllardır Almanya da basın medya hür diyorlar ya son yıllarda ben buna inanmaz oldum.
Çünkü haberleri iki başka kaynaktan okuyunca olayın basına yansıdığı gibi olmadığını gördüm
Burda ölmek isteyen varsa burada ölsün ben emekli işini halledeyim arridi vaci germania
Birbey 3.1
04 Şubat 2025, 18:14
Bence kader değil bu. Depremin tedbirini insan oğlu almıyor. Göz göre görede riske girip kader demek bence doğru değil. Bazıları arabada kemerde takmıyor, sonra kaza olunca kader diyor. Bence kader sırf görünmez beladır. Görünen kader değildir.
Almanya'daki bir insanın samuray kılıcı ile saldırması kaderdir. Bilemezsinki saldıracağını. Ama deprem böylemi?
Birde insanlar çocuğunda niye uzak yaşamak isterki. Hayırsız olur falan o özel bir durum.
Türkiye'de herşey bizim izinde gördüğümüz gibi değil
Ama herkes nerde mutlu olacaksa orda yaşasın.
Özgür medya olayına gelince. Önce özgür medyadan ne anladığına bağlı. Gazetecelikde özgür basının tanımı baskısız yazabilmek. Mutlaka Almanya'da da baskı vardır, ama bizdeki kadar yokdur. Bizde tek bir kişi ne isterse o oluyor. Hakimler bile o yönde baskı altında.
vBulletin v4.2.4, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.