PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Erken emeklilik ve Türkiye’de yaşamak

kafkaf
28 Aralık 2024, 02:54
Arkadaşlar hepinize çok selamlar,
Emeklilik ile ilgili bir konuda sizlerin tavsiyelerinizi duymayı çok isterim.
2004 yılından beri mavi kartlı alman vatandaşıyım, yaşım 60 ya erken ( 50% özürlü) yada süresi geldiğinde Almanya’dan emekli olduğumda, aldığım maaş çok az olacağından büyük bi ihtimalle sosyal yardım almak durumunda kalacağım. Kira yardımı vs gibi.. Emekli olduğumda senenin büyük bi bölümünü TR’de geçirip Almanya’ya ara sıra gelme planları yapıyorduk ama bir arkadaşımın annesi benzer durumda ona gelen mektupta eger sosyal yardım alırsa bir sene içinde en fazla 4 hafta yurtdışında geçirebildiği geri kalan zamanda mutlaka Almanya’da ikamet etmesi gerektiği belirtilmiş.
Bu konu beni epeyce düşündürdü sizlere bi danışmak istedim, adamlar bunu gerçekten sıkı bi şekilde takip ediyorlarmı bunu bi şekilde halletmenin acaba bi yolu varmıdır? Mesela arabayla giriş çıkış yapsak ? Ne dersiniz ?
Her türlü fikri öneriyi tavsiyeyi memnunlukla dinlerim..
Şimdiden çok teşekkürler

murat39
28 Aralık 2024, 10:02
Kafkaf usta Ne yazik ki durum bu sekilde. Ikametgahin Almanya da olmasi gerekir.
Asagida bu konuya aid Link ekledim.

https://www.arbeitslosenselbsthilfe.org/buergergeld-im-ausland-beziehen/

Bir de Almanya da yasayirsaniz Bürger geld de almak istiyorsaniz Türkiye de üzerinizde TApu olmamasina dikkat edin.
Babadan kalma köyde para etmez degersiz bir Tarla da olsa burada problem olur.Bütün bunlar arastirilir.Birsey cikarsa ödediklerini de geri isterler.
Dairen evin varsa önce onu sat ye ondan sonra gel derler.Yanlis beyan da yazdigim sekil.

Sade kira yardimi biraz Toleranzli Türkiye gitmede ama burada da Sizin ve esinizin üzerinde TApulu bir sey olmasin.

Yardimalmaniz gerekirse Almanya da önce üzerinizdeki malvarligini satip yemeniz gerekir, ondan sonra hic birseyiniz yoksa o zaman yardim sözkonusu.
Türk bankalrinda da Paraniz ne olmasin.

Su an Yardim alanlar bilgi transferi ve bilgileri satanlarla bir sekilde ortaya cikiyor.Edrafdan sikayet edenler.
Birine birsey oluyor, kiside Ahmet mehmet de bu sekil yapiyor. gibi birbirini sikayet ediyor.

Yardim alirken Bürgergeld Esiniz ve sizin mal varliginiz Yurtici ve Yurtdisi banka hesabiniz geliriniz. Türkiye den emeklilik ne hepsi masaya yatirilir.
Kanuni olarak da Yurtdisina 21 Günden fazla cikilmamasi gerekir. Cikilmasi gerekiyorsa izin almak gerekir.

Yardim alan kisilerin cocuklarinin durumu iyiyse senede 100.000€ kazanc gibi. Onlarin bakmasi da sözkonusu.

https://www.suedkurier.de/ueberregional/wirtschaft/geld-finanzen/sozialhilfe-buergergeld-der-eltern-muessen-kinder-fuer-sie-aufkommen-11-7-24;art1373668,11832678

W211
28 Aralık 2024, 11:04
Selam arkadaşlar,

Bende malulen emekliyim ve 3 ayda hanimin arbeitsamt parasi bitiyor sorun benim hanimin üzerinden yardim alacağız yani bürge geld antragi verecegiz,hanimin adina hiçbir şey yok türkiyede benim adima sadece dairem var acaba bu sorun olurmu bilgilerinizi bekliyorum..

kafkaf
28 Aralık 2024, 11:48
Cevabın için çok teşekkürler usta, konuya ilişkin bir iki sorum daha olacak, birincisi Tr’de yazlık ev var zaten orada yaşamayı düşünüyoruz hemde bankada para var onu çocuğun üstüne yapsak olurmu?
İkincisi ben zaten Bürgergeld değil kira yardımı almayı düşünüyordum daha toleranslı demişsin açabilirmisin biraz konuyu? Tr’deki ikametgah daha uzun olabilir mi acaba?

hOrOz
28 Aralık 2024, 11:57
Cevabın için çok teşekkürler usta, konuya ilişkin bir iki sorum daha olacak, birincisi Tr’de yazlık ev var zaten orada yaşamayı düşünüyoruz hemde bankada para var onu çocuğun üstüne yapsak olurmu?
İkincisi ben zaten Bürgergeld değil kira yardımı almayı düşünüyordum daha toleranslı demişsin açabilirmisin biraz konuyu? Tr’deki ikametgah daha uzun olabilir mi acaba?

Kısa bir süre Bürgergeld aldım .Jobcenter den kira yardımı için başvurmamı söylediler

Neyse bir ton kağıt kürek peşinde koştum belediyeye verdim

Bir iki hafta sonra belediyeden cevap geldi 2023 senesi için ret geldi hatta 2024 senesi içinde ret yazmışlar

Bir ton kağıt kürek topluyorsun sonunda bir şey çıkmıyor

Sanırım @murat39 Usta Türkiye ye gitme konusunda toleranslı olduklarını yazdı

Selam arkadaşlar,

Bende malulen emekliyim ve 3 ayda hanimin arbeitsamt parasi bitiyor sorun benim hanimin üzerinden yardim alacağız yani bürge geld antragi verecegiz,hanimin adina hiçbir şey yok türkiyede benim adima sadece dairem var acaba bu sorun olurmu bilgilerinizi bekliyorum..

Bürgergeld kişiye değil haneye ödeniyor yani senide kapsıyor bu yüzden senin üzerindeki daire de sayılıyor

Benim hanıma emeklilik başvurusu yapmıştık ret ve itiraz süresi uzun sürünce Bürgergeld başvurduk

sanırsam bütün gelir 1600€ yu geçmeyecekti.. herhalde bir 7-8 ay süresinde 180€ ödediler

Bir gün yardımı kaldırdıklarını mektubu geldi

2 gün sonra emeklilik kabul yazısı geldi ... şu kadar emeklilik birikti diyordu

Ertesi günlerde Jobcenter den bir hesap göndermişler şu kadar geri ödeyeceksiniz diye

Hanımın emeklilikten alacaği birikmiş paradan hepsini kesmişler (Jobcenterin ödediği miktarı)

Diyeceğim şu bütün kurumlar birbirinden haberli

W211
28 Aralık 2024, 12:21
Kann ich Bürgergeld beantragen, wenn ich Eigentum besitze?
Eine angemessene Eigentumswohnung gilt als Schonvermögen. Das Jobcenter hilft Ihnen allerdings nicht, einen Kredit für Wohneigentum abzuzahlen. Kann man mit einer Eigentumswohnung Bürgergeld beantragen? Grundsätzlich können Sie auch Bürgergeld beziehen, wenn Sie Wohneigentum besitzen.
https://hartz4widerspruch.de › wo...
Wohneigentum â–· Voraussetzungen bei Bürgergeld - Hartz4Widerspruch

Peki buna ne demeli

murat39
28 Aralık 2024, 12:31
Eslerin kazanclari beraber birlestirilir.Hesapta dikkate alinir.

Tapularin cocuklara devr edilmesi.??? olabilir. Sizin ve Esinizin üzerinde Tapu mal mülk olmamais gerekir. Türkiye de ki paralar da.Bu konu da dikkat edilmesi gerekir.Ilerde baska cocuklar da varsa hak hukuk.
Banka hesabi da ayni.

Kanun ne diyor.Bir kisi 6aydan fazla bir Ülkede kaliyorsa o fazla kalmis oldugu Ülkenin ikametindedir.

Siz gidersiniz.Gümrükde giris cikislarda ortaya ciktiginda. Problem

Tavsiyem:
Yapabiliyorsaniz.Yardim almadan gecinmeniz.Gelir elde etmeniz. Türkiye de emeklilik...Birikmis paranizi yemek.
Türkiye de uzun kalmayi düsünüyorsaniz.Bulundugunuz Rathaus -Belediye ye gidip siz ve Esiniz icin Yurtdisinda uzun kalabilir evrak ialmaniz.
Bu evrak Almanya da ikametgah olacak. Krankenkasse olacak.. Oturum müsadesi Niederlassung -Unbefristet süresiz olacak.Bir yerden yardim almayacaksin.
Almis oldugunuz aylik az olacak olursa cocuklarin imzayla desdek olacaklarini yardim almayacaginizi teyit ederse O zaman uzun kalma belgesi veriyorlar.
Ben Babamda yapmistim.

Anlayacaginiz. Yok yardima ihtiyacim var diyorsaniz.
Üzerinizde Siz ve Esiniz tapu para olmayacak
6 aydan da az süre Türkiye de kalmalisiniz.
Bir senenin 6 aydan fazlasi Almanya da gecmesi lazim.

Yardim alan birisi icin izin süresi 3 ay yurtdisi toleranz icerisinde deniliyor.( Wohngeld)

(2) Die Dauer des Aufenthalts im Bundesgebiet ist für die Frage der Wohngeldberechtigung einer ausländischen Person grundsätzlich unerheblich. Bei einem sehr kurzen Aufenthalt von nur wenigen Monaten ist die Angabe der ausländischen Person, dass der
Wohnraum, für den Wohngeld beantragt wird, der Mittelpunkt der Lebensbeziehungen
ist, besonders sorgfältig auf ihre Glaubhaftigkeit zu prüfen (vgl. § 5 Abs. 1 WoGG). Bei
einem Aufenthalt von weniger als drei Monaten ist in der Regel anzunehmen, dass sich
der Mittelpunkt der Lebensbeziehungen nicht in der Wohnung, für die Wohngeld beantragt wird, befindet.
https://www.verwaltungsvorschriften-im-internet.de/pdf/BMVBS-36-20090429-KF01-A002.pdf

Cocuklara Tapu ve Para devr etmek.Elinizdeki imkanlari sifira indiriyorsunuz. Cocuk da ters teperse veya kardesler arasinda problem aninda diger kardesler sikayet ederse.. Yine problem.

Su an bilmeniz gereken Almanya Türkiye beraber calisiyor.Bütün bilgiler ellerinde.
Almanya icin calisan Türkiye den kurumlar..Avukatlar var.Para karsiligi bilgileri satiyorlar.

Yaptiginiz is kanun ve nizama uysun.Yoksa problem olur.
Sizin yerinizde ben olsam Hazir parami idareli sekilde tüketirim.
Yazligi satip Nakite ceviririm.
Belediye den de Süresiz Yurtdisinda ikamet kagirdi alirim. Türk vatandasi olanlar icin.
Bu sekil idare ederdim.

Siz Alman vatandasisiniz Esiniz Türk vatandasiysa yukarda belirtdigim Izin belgesi Türk vatandasi olanlara lazim olur.( Sizin icin lazim degil)

Bütün parayi Bankaya vadeli yatir.Oradan bir gelir gelsin.Onunla idare et. ( Dikkat edin Türkiye de vadeli yatan parayi Finanzamt a bildiri gidiyor. Adiniz soyadiniz, dogum tarihiniz. Paranin miktari. Alinan FAiz. ) BAnka otomatik ikameti Almanya olanlari..Ankara..Ankara Berlin. Berlin de bagli oldugunuz Finanzamt. Islem Otomatik. Calisanlar müdahale etmiyor.
Alinan faiz i Alman yada Lohnsteuer doldurunca bildirmeniz gerekir. Frei grenze faiz alinmasi 2.000 € serbest ama bildirmek mecburi.

murat39
28 Aralık 2024, 13:36
W211 usta yukarda yazdigin Almanya icin gecerli.
Almanya da 1 tane dairen varsa ve icerisinde oturuyorsaniz.Toleranz icerisinde.Hatta Tilgung degil de faiz masrafini karsilarlar.
Sizin ikametiniz Almanya.

Durum Türkiye de daire olunca ikametiniz orada degil.Almanya Bürgergeld yük olmamasi icin önce sat daireni sonra gel derler.
Artik hersey zorlasmaya basladi.Kisitlamalar cok.Yabancilar daha fazla kontrol altinda.Yabancilarin yardim alip da cok seylerinin cikmasi zaman icerisinde.Önlemler almaya basladilar.
Almanya da kasalar bosalmaya basladi.Eskisi gibi degil.Kontroller fazlalasti.

webci
28 Aralık 2024, 15:35
Kısa bir süre Bürgergeld aldım .Jobcenter den kira yardımı için başvurmamı söylediler

Neyse bir ton kağıt kürek peşinde koştum belediyeye verdim

Bir iki hafta sonra belediyeden cevap geldi 2023 senesi için ret geldi hatta 2024 senesi içinde ret yazmışlar

Bir ton kağıt kürek topluyorsun sonunda bir şey çıkmıyor

Sanırım @murat39 Usta Türkiye ye gitme konusunda toleranslı olduklarını yazdı

Bürgergeld kişiye değil haneye ödeniyor yani senide kapsıyor bu yüzden senin üzerindeki daire de sayılıyor

Benim hanıma emeklilik başvurusu yapmıştık ret ve itiraz süresi uzun sürünce Bürgergeld başvurduk

sanırsam bütün gelir 1600€ yu geçmeyecekti.. herhalde bir 7-8 ay süresinde 180€ ödediler

Bir gün yardımı kaldırdıklarını mektubu geldi

2 gün sonra emeklilik kabul yazısı geldi ... şu kadar emeklilik birikti diyordu

Ertesi günlerde Jobcenter den bir hesap göndermişler şu kadar geri ödeyeceksiniz diye

Hanımın emeklilikten alacaği birikmiş paradan hepsini kesmişler (Jobcenterin ödediği miktarı)

Diyeceğim şu bütün kurumlar birbirinden haberli

Aynen yazdigin gibi usta..ben sahsen evde hesapladim ve 50 veya 75 euro icin birsuru kagit kurek toplama isone girmedim..diger tarafida du liegst unter prufung..
Ne kadar evde cok gelir okadar no şans..
Iki kisi isek sikinti yok,hep beraber oturdugumuzdan kimseyi biryerlere kaydetme gibi seytanca dusuncelere basvurmaya gerek yok...suanda voraus 3 sene mumkun degil..

dadaloglu3865
28 Aralık 2024, 15:56
Kafkaf usta Ne yazik ki durum bu sekilde. Ikametgahin Almanya da olmasi gerekir.
Asagida bu konuya aid Link ekledim.

https://www.arbeitslosenselbsthilfe.org/buergergeld-im-ausland-beziehen/

Bir de Almanya da yasayirsaniz Bürger geld de almak istiyorsaniz Türkiye de üzerinizde TApu olmamasina dikkat edin.
Babadan kalma köyde para etmez degersiz bir Tarla da olsa burada problem olur.Bütün bunlar arastirilir.Birsey cikarsa ödediklerini de geri isterler.
Dairen evin varsa önce onu sat ye ondan sonra gel derler.Yanlis beyan da yazdigim sekil.

Sade kira yardimi biraz Toleranzli Türkiye gitmede ama burada da Sizin ve esinizin üzerinde TApulu bir sey olmasin.

Yardimalmaniz gerekirse Almanya da önce üzerinizdeki malvarligini satip yemeniz gerekir, ondan sonra hic birseyiniz yoksa o zaman yardim sözkonusu.
Türk bankalrinda da Paraniz ne olmasin.

Su an Yardim alanlar bilgi transferi ve bilgileri satanlarla bir sekilde ortaya cikiyor.Edrafdan sikayet edenler.
Birine birsey oluyor, kiside Ahmet mehmet de bu sekil yapiyor. gibi birbirini sikayet ediyor.

Yardim alirken Bürgergeld Esiniz ve sizin mal varliginiz Yurtici ve Yurtdisi banka hesabiniz geliriniz. Türkiye den emeklilik ne hepsi masaya yatirilir.
Kanuni olarak da Yurtdisina 21 Günden fazla cikilmamasi gerekir. Cikilmasi gerekiyorsa izin almak gerekir.

Yardim alan kisilerin cocuklarinin durumu iyiyse senede 100.000€ kazanc gibi. Onlarin bakmasi da sözkonusu.

https://www.suedkurier.de/ueberregional/wirtschaft/geld-finanzen/sozialhilfe-buergergeld-der-eltern-muessen-kinder-fuer-sie-aufkommen-11-7-24;art1373668,11832678

Türkiye gayri menkul arsa ev daire vs bildirmiyor yurtdışına sadece banka finansal para gelirini bildiriyor yanlış bilgiler veriyorsunuz yurtdışı akrabalar topluluk bakanlığına email yazdım gelen cevap da yurtdışına gayri menkul arsa vs bilgilerin paylaşımı söz konusu değildir diye Hiç bir avukat da mahkeme kararı olmadan tapu bilgisi alamıyor bizzat amca oğu avukat sordum her önüne gelene tapu daireleri avukata tapu bilgisi vermezler geçerli resmi belge olmadan

murat39
28 Aralık 2024, 17:16
Dadaloglu
Tapu bilgilerini su an Türkiye direk vermiyor.Resmi durum bu.
Gayri resmi sekilde bilgilere ulasilamaz mi?

Banka Para islerini bildiriyor.Bilgi transferi Almanya ve Türkiyeyle anlasmalari var. Bana Finanzamt dan mektuplar geldi.
Tapu olayi ni direk bildiriyor demedim.Yazilarimda da yoktur.Su anda otomatik bildirimde degil.Ama Yardima basvurulanaksa üzerinizde birsey olmamasi gerek tigini vurguladim yazilarimda.

Jobcenter den gecinildiginde Yurtdisindaki mal varliginiz problem yapmaz diyorsaniz siz bilirsiniz.

Giz li sakli diye birsey yok.Mal varligi oldugunda yurtdisinda Yardim alma konusu na dikkat edin diyorum.

Sen Jobcenter den gecineceksin. Kasalar bosaliyor..Arastirmiyorlar mi zannediyorsun.Almanya hemen dügmeye basmaz. Bazen 3-5 sene sonra gel bakalim der.
Cezasiyla faiziyle geri alir.Devleti yanlis beyanla dolandiriyorsun.

Türklerin ikinci bir yurtlarinin oldugunu herkes biliyor.Annesi babasi dedesi miras olayi baglantilar arastirilir.Cok kislerde Araplar da ne yardimdan gecinip cok parasi oldugu ortaya cikti.Üc kagirtlar dalavereler.

batum
28 Aralık 2024, 18:59
Türkiye gayri menkul arsa ev daire vs bildirmiyor yurtdışına sadece banka finansal para gelirini bildiriyor yanlış bilgiler veriyorsunuz yurtdışı akrabalar topluluk bakanlığına email yazdım gelen cevap da yurtdışına gayri menkul arsa vs bilgilerin paylaşımı söz konusu değildir diye Hiç bir avukat da mahkeme kararı olmadan tapu bilgisi alamıyor bizzat amca oğu avukat sordum her önüne gelene tapu daireleri avukata tapu bilgisi vermezler geçerli resmi belge olmadan

Banka Bilgileri veren, Devlet Mal varligi bilgilerinide veirir
Belki dedigin gibi simdi vermez ,ama yarin veya baska bir gün illaki verir

Bu dünyada Kendinden Baska kimseye Güvenmicen

dadaloglu3865
28 Aralık 2024, 19:13
Dadaloglu
Tapu bilgilerini su an Türkiye direk vermiyor.Resmi durum bu.
Gayri resmi sekilde bilgilere ulasilamaz mi?

Banka Para islerini bildiriyor.Bilgi transferi Almanya ve Türkiyeyle anlasmalari var. Bana Finanzamt dan mektuplar geldi.
Tapu olayi ni direk bildiriyor demedim.Yazilarimda da yoktur.Su anda otomatik bildirimde degil.Ama Yardima basvurulanaksa üzerinizde birsey olmamasi gerek tigini vurguladim yazilarimda.

Jobcenter den gecinildiginde Yurtdisindaki mal varliginiz problem yapmaz diyorsaniz siz bilirsiniz.

Giz li sakli diye birsey yok.Mal varligi oldugunda yurtdisinda Yardim alma konusu na dikkat edin diyorum.

Sen Jobcenter den gecineceksin. Kasalar bosaliyor..Arastirmiyorlar mi zannediyorsun.Almanya hemen dügmeye basmaz. Bazen 3-5 sene sonra gel bakalim der.
Cezasiyla faiziyle geri alir.Devleti yanlis beyanla dolandiriyorsun.

Türklerin ikinci bir yurtlarinin oldugunu herkes biliyor.Annesi babasi dedesi miras olayi baglantilar arastirilir.Cok kislerde Araplar da ne yardimdan gecinip cok parasi oldugu ortaya cikti.Üc kagirtlar dalavereler.
Usta yazdıklarını iyi oku tapu da değersiz tarla dahi olmasın sat diye yazıyorsun dahası neki bundan ne anlaşılır tapulu ne var ne yok sat yazıyorsun adamda bildiri yapılıyormuş diye anlar

murat39
28 Aralık 2024, 20:44
Bildiri yapilsin yapilmasin.Jobcentere gidildiginde sartlar belli.

https://www.firmenabc.com/artikel/hartz-und-immobilie-welche-kosten-uebernimmt-das-jobcenter#:~:text=Vermietete%20Immobilien%20geh%C3 %B6ren%20zum%20verwertbaren,Anspruch%20auf%20Hartz %204%20besteht.&text=%E2%80%8CSie%20m%C3%BCssen%20also%20nicht%20g enerell,damit%20Hartz%204%20bewilligt%20wird.

Hartz 4 trotz Immobilie im Ausland?

*Eine Immobilie im Ausland gehört nicht zum Schonvermögen und muss deshalb verkauft werden, um die Hilfsbedürftigkeit aus eigener Kraft abzuwenden. Ist ein Verkauf jedoch nicht oder nicht sofort möglich, wird Hartz 4 bewilligt. Nach erfolgtem Verkauf muss die Unterstützung jedoch zurückgezahlt werden.
*
https://www.klugo.de/blog/hartz-iv-leistungen-trotz-hauses-in-thailand

Bürgergeld e bas vuruldugunda siz ortada kalmayin diye paraniz ödenir.Elinizdeki mal varligi satilica siz Bürgergeld den aldiginiz parayi geri ödemeniz gerekir.

Mahkeme kararlari üstte.