PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ulusal Vizeyi Nitelikli Çalışan Vizesine Nasıl Çevirebilirim?

ayontar
26 Kasım 2024, 17:05
Merhabalar,
Almanya’ya şartlı kabul alıp öğrenci olarak 1 yıllık ulusal vize ile geldim. Şu anda dil kursuna devam ediyorum ve sadece part time çalışabiliyorum. Vizemin bitmesine 6 ay kaldı ve öğrenci olarak değil de çalışan olarak vizemi uzatmak istiyorum. Konuyla ilgili deneyimi ve bilgisi olan varsa nasıl bir yol izlediğine dair bana da yol gösterirse çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler

fantoma
26 Kasım 2024, 17:30
Almanya'da Öğrenci Vizeden Çalışan Vizesine Geçiş:

Sorunuz oldukça önemli ve birçok öğrencinin karşılaştığı bir durum.

Öğrenci vizenizi çalışan vizesine çevirmek istemeniz, Almanya'da kalmak ve kariyerinize devam etmek istediğinizi gösteriyor.

Öğrenci Vizeden Çalışan Vizesine Geçiş Süreci

Öğrenci vizesinden çalışan vizesine geçiş, Almanya'da oturum izni sürecinin bir parçasıdır ve bazı önemli adımları içerir:

İş Bulma:
Uygun İş: Öncelikle, oturum izninizin izin verdiği türde bir iş bulmanız gerekmektedir.
Bu genellikle, eğitim seviyeniz ve dil bilginizle orantılı olacak nitelikte bir iştir.

İş Sözleşmesi: İşvereninizle resmi bir iş sözleşmesi yapmanız gerekmektedir.
Bu sözleşme, işinizin süresi, çalışma saatleri ve ücretiniz gibi bilgileri içermelidir.

Oturum İzni Başvurusu:
Belgeler: İş sözleşmesinin yanı sıra, oturum izni başvurunuz için diğer gerekli belgeleri de hazırlamanız gerekmektedir.
Bu belgeler arasında pasaportunuz, ikametgah belgeniz, sağlık sigortası poliçeniz ve dil seviyenizi gösteren belgeler yer alabilir.

Başvuru: Tüm belgelerinizi tamamladıktan sonra, yetkili makamlar olan Ausländerbehörde'ye (Yabancılar Dairesi) oturum izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Mülakat:
Randevu: Başvurunuz değerlendirildikten sonra, genellikle bir mülakata çağrılırsınız.
Mülakat İçeriği: Mülakatta, Almanya'da kalmak ve çalışmak isteme nedenleriniz, işiniz ve finansal durumunuz hakkında sorular sorulabilir.

Karar Süreci:
Bekleme: Oturum izni başvurunuzun sonuçlanması bir süre alabilir. Bu süreçte sabırlı olmanız önemlidir.
Onay veya Red: Başvurunuz onaylanırsa, yeni oturum izniniz size verilecektir. Ancak, reddedilirse, nedenini öğrenerek itiraz edebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Dil Bilgisi: Almanca dil bilginiz, oturum izni başvurunuzun kabul edilmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, dil kurslarına devam ederek dil seviyenizi geliştirmeye çalışmalısınız.

Finansal Durum: Almanya'da yaşamak ve çalışmak için yeterli finansal güce sahip olduğunuzu göstermeniz gerekmektedir.

İş Sözleşmesi: İş sözleşmeniz, oturum izninizin türünü ve süresini belirleyecektir. Bu nedenle, sözleşmeyi dikkatlice okumanız ve herhangi bir sorunuz olursa bir avukata danışmanız faydalı olacaktır.

Danışmanlık: Süreç boyunca bir göçmen danışmanından destek almanız, başvurunuzu daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlamanıza yardımcı olabilir.

Önemli Not: Bu bilgiler genel bir çerçeve sunmaktadır.
Her durum farklılık gösterebilir.
Bu nedenle, kesin ve güncel bilgiler için mutlaka Almanya'daki yetkili makamlar veya bir göçmen avukatına danışmanız gerekmektedir.