Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye´de izine gittigimiz Aracin bozulmasi durumunda belge gereklimi ?

fun2010
01 Eylül 2024, 12:42
.
.

Merhaba Arkadaslar ,

Benimde hic duymadigim ve beraber iki aracla izine gittigimiz Arkadasimin basina gelen bir konuyu , buradan bilgili arkadas , abilere sormak istiyorum.

Bu Agustos ayinda arkadasimin AUDI A4 araci Türkiye´de ariza yapti , o da yetkili AUDI servisine götürdü sorunun cözülmesi icin , fakat Serviste yabanci Plakayi görünce kendisinden yanlis anlamadiysam Bakanliktan ONARIM BELGESI istenmis ,
oda ne oldugunu bilmedigi icin olmadigini söylemis ve Türkiye Audi Servisi bu belge olmadan onarim yapmalarinin mümkün olmadigini söylemisler , acaba sizin basiniza böyle birsey geldimi ? bu belgenin tam ismi nedir , nereden alinir , buradan
Bilgili kisiler bu konuda bizleri aydinlatirsa cok sevirim , simdiden verilecek bilgiler icin Tesekkür ediyorum.

Saygilar
fun2010

Not. Arac Serviste yapilmadigi icin Sanayide baska bir usta tarafindan tamir edilmistir.

deniz2000
01 Eylül 2024, 14:48
.
.

Merhaba Arkadaslar ,

Benimde hic duymadigim ve beraber iki aracla izine gittigimiz Arkadasimin basina gelen bir konuyu , buradan bilgili arkadas , abilere sormak istiyorum.

Bu Agustos ayinda arkadasimin AUDI A4 araci Türkiye´de ariza yapti , o da yetkili AUDI servisine götürdü sorunun cözülmesi icin , fakat Serviste yabanci Plakayi görünce kendisinden yanlis anlamadiysam Bakanliktan ONARIM BELGESI istenmis ,
oda ne oldugunu bilmedigi icin olmadigini söylemis ve Türkiye Audi Servisi bu belge olmadan onarim yapmalarinin mümkün olmadigini söylemisler , acaba sizin basiniza böyle birsey geldimi ? bu belgenin tam ismi nedir , nereden alinir , buradan
Bilgili kisiler bu konuda bizleri aydinlatirsa cok sevirim , simdiden verilecek bilgiler icin Tesekkür ediyorum.

Saygilar
fun2010

Not. Arac Serviste yapilmadigi icin Sanayide baska bir usta tarafindan tamir edilmistir.
usta ben sahsen ilk defa duydum yetkili AUDI servisinden Böyle birseyin istenmesini götürsün baska yere tamircimi yok koskoca türkiyede
okadar iyi ustalarimiz varki audide calisanlara 5 cekerler,özel bir arabami bu ?
------------------------------------------------------------------------------------------
Notu : tam olarak anlamadim

webci
01 Eylül 2024, 16:54
Arkadas arabayi yan sanayide yaptirmis..
Yani audiyi kurban etmis..
Tr de herseyi daha duzgun yapalim derken daha da berbat ediyorlar..audi turkiyenin sahsilestirdigi bir sirket degilki bakanliktan onarim belgesi alacak..tabi bu almanyaya geldiginde ortaya cikar dogru veya yanlis..
Ben zamaninda golf la turkiye ye gitmistim,istanbulda sorun cikinca service goturdum ve yapildi..
Bu nedir yahu..madem boyle birsey var ve audi tr ye giden araclarinin tamiri icin bakanliktan onarim belgesi istiyor,vatandasa niye bu konuda belge bilgi verilmiyor..
Ben tahmin ediyorumki servisin bir sacmaligidir degilsede bakanligin gereksiz yere uyguladigi bir kontrol mekanizmasi..

fun2010
01 Eylül 2024, 18:42
Arkadas arabayi yan sanayide yaptirmis..
Yani audiyi kurban etmis..
Tr de herseyi daha duzgun yapalim derken daha da berbat ediyorlar..audi turkiyenin sahsilestirdigi bir sirket degilki bakanliktan onarim belgesi alacak..tabi bu almanyaya geldiginde ortaya cikar dogru veya yanlis..
Ben zamaninda golf la turkiye ye gitmistim,istanbulda sorun cikinca service goturdum ve yapildi..
Bu nedir yahu..madem boyle birsey var ve audi tr ye giden araclarinin tamiri icin bakanliktan onarim belgesi istiyor,vatandasa niye bu konuda belge bilgi verilmiyor..
Ben tahmin ediyorumki servisin bir sacmaligidir degilsede bakanligin gereksiz yere uyguladigi bir kontrol mekanizmasi..

Bende ,
Paralel olarak internetten ve bakanlik sayfasindan arastiriyorum , böyle bir belge yürürlüge girdimi diye , yalniz bu sadece Aracin Markasi neyse orijinal SERVIS icin bir yaptirimmis , yani
köse basindaki mehmet , hasan usta icin degil . emin olamadigim icin foruma sorup basindan ayni olay gecmis olanlardan bilgi edinmek istedim , ayrıca böyle bir konu varsa okuyan her arkadasimizda bilgilenmis olur.

Ayrica , söyle bir olayda olabilir mesela arabaniz yeni yada 1 yasinda ve Türkiyede tatildesiniz ve basiniza böyle bir ariza geldi araba calismiyor yada hararet yapiyor , sanirim bu durumda
daha Garantisi olan bir araci kimse SERVISI olmayan herhangi birine elletmek istemez , iste tamda bu durumda SERVIS sizden bu Belgeyi isterse ne yapacaksiniz ? bunun bilgisini edinmek sanirim hic birimize zarar vermez.

Haziran
02 Eylül 2024, 09:42
Bende ,
Paralel olarak internetten ve bakanlik sayfasindan arastiriyorum , böyle bir belge yürürlüge girdimi diye , yalniz bu sadece Aracin Markasi neyse orijinal SERVIS icin bir yaptirimmis , yani
köse basindaki mehmet , hasan usta icin degil . emin olamadigim icin foruma sorup basindan ayni olay gecmis olanlardan bilgi edinmek istedim , beraberinde böyle bir konu varsa okuyan her arkadasimizda bilgilenmis olur.

Ayrica , söyle bir olayda olabilir mesela arabaniz yeni yada 1 yasinda ve Türkiyede tatildesiniz ve basiniza böyle bir ariza geldi araba calismiyor hada hararet yapiyor , sanirim bu durumda
daha Garantisi olan bir araci kimse SERVISI olmayan herhangi birine elletmek istemez , iste tamda bu durumda SERVIS sizden bu Belgeyi isterse ne yapacaksiniz ? bunun bilgisini edinmek sanirim hic birimize zarar vermez.

Arkadas dogru söylüyor.Burda sorun Arabanin baska Tamircilerde yaptirilip yaptirilmamasi degil.
Tamam baska bir Tamirci yapabilir ama Araba yeni ise acilmamasi gereken yerleri acip el vururu ise, Garanti kapsamindan cikabilir.O zaman al basina belayi.
Ama keske baska bir Service daha sorsaydiniz, birbirine yakin olmayan baska bir Audi Servisine.

Böyle sacmalik mi olur ya.Bakanliktan izin alinacakmis.
Servisin bu söyledigi bana pek inandirici gelmedi dogrusu.Bastan sagmak icin uydurduklari bir yalan olabilir.

Birbey 3.1
02 Eylül 2024, 12:32
Benimde mantığım almıyor ve ilk kez duyuyorum.

Bakanlığın umrundamı benim arabam bozulmuş bozulmamış. Neyin izini versinki bakanlık? Devlet malı bir araç olsa anlarım. Şahşa ayit bir araç. Kim bilir garanti kapsamında olan kaçta araç her sene gidiyor Türkiye'ye. 60 senedir hiç böyle birşey duydunuzmu? Google'de bile çıkmıyor öyle bir belge hakkında bilgi.

Bence uğraşmak istemişler başından savmuşlar. Garantie dünya kapsamında geçerli. Audi Türkiye, Audi Almanya'ya garantisi varmı diye sorması lazım. Olumlu bir cevap gelince yapar ve parasını Audi Almanya'dan alır. Audi bayisi uğraşmak istememiş.

hOrOz
07 Eylül 2024, 09:47
Sanırım buda konuya benzer bir olay

Türkiye’de aracında değişiklik yaptıran gurbetçiye 44 bin euro ceza kesildi.

Yıllık iznini geçirmek için memleketine giden A.C. dönüş yolunda büyük şok yaşadı.
Tatilinde aracına bazı değişiklikler yaptıran gurbetçi elinde bu değişikliklere ödediği fatura olsa da
Kapıkule Sınır Kapısına geldiğinde yaptığı yanlışın farkına vardı.
Gümrük memurları araçta izin almadan yapılan değişikliğe yaklaşık 1,7 milyon TL (Yaklaşık 44 bin euro) ceza kesti.

Olay, 19 Ağustos 2024 pazartesi günü Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşandı.
Tatil sonrası yaşadığı ülkeye doğru dönüş yoluna geçen A.C., Kapıkule Sınır Kapısında pasaport kontrolüne girdi.
İşlem sırasında aracı kontrol eden gümrük memuru, araçta yurda giriş yapılandan farklı bir dizayn yapıldığını tespit ett.

A.C. minibüsün iç dizaynında yapılan değişikliklerin faturasını gümrük memuruna gösterdi.
Ancak bu fatura ceza kesilmesini önleyemedi. Araçta yapılacak değişiklik öncesi Gümrük Müdürlüğü’ne bildirmeyen A.C.’ye 1 milyon 693 bin 709 lira ceza kesildi.

https://i.ibb.co/bWqcYzy/ceza-1.webp

Cezaya indirim uygulandı

A.C. bu cezayı ödeyemeyeceğini belirterek itiraz etti. Bunun üzerine Kapıkule Gümrük Müdürlüğü'nde Uzlaşma Heyeti durumu değerlendirdi.
Heyetin verdiği ortak karar sonrası cezada 3'te 2 oranında indirim uygulandı.
Bu haliyle A.C.’ye kesilen ceza toplamda 508 bin 112 liraya indi ve yurttan çıkışına izin verildi.

Değişiklik için beyan verilmesi gerekiyor
Yedek parça kaçakçılığının önüne geçilebilmesi adına uygulanan bu kurala göre Türkiye'ye tamir veya modifiye için
götürülen yabancı plakalı araçlar için, işlem yapılmadan önce en yakın gümrük müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Bu sayede Gümrük Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından tamir ve modifiye işlemleri gerçekleştiriliyor.

İlgili kurala göre, Geçici ve Yabancı Plakalı Taşıtlardan Alınacak Geçiş Ücretlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 68)’in 8 inci maddesinin birinci fıkrasında aynen şu beyan bulunmaktadır:
"Tamir, bakım, onarım veya tadilat amacıyla gelen ve ülkemizde işlem ve işçilik gördükten sonra boş olarak çıkış yapacak
yabancı ülke taşıtlarından tamir, bakım, onarım, tadilat veya işçilik bedeli 2.000 (ikibin) euro veya karşılığı Türk Lirasından fazla olan ve bu durumu belgeleyen taşıtlardan geçiş ücreti alınmaz.
Bu taşıtların tamir, bakım, onarım, tadilat veya işçilik bedeli 2.000 (ikibin) Euro veya karşılığı
Türk Lirasından az olanlarından 600 (altıyüz) euro veya karşılığı Türk Lirası ücret alınır."

https://uhdgm.uab.gov.tr/uploads/pages/tebligler/gecici-ve-yabanci-plakali-tasitlardan-alinacak-gecis-ucretlerine-iliskin-teblig-68-no-lu-teblig.pdf

fun2010
07 Eylül 2024, 15:04
Horoz ustam ,

Bilgi icin tesekkürler , bu yazidan anladigim kadar yabanci plakali aracimizda yapilacak , tamir , onarim vs. vs ..
Türkiye de yasadigimiz sehrin Gümrük müdürlügünden Onay belgesi alinmasi gerekiyor. dogrumudur ?

hOrOz
07 Eylül 2024, 15:29
Horoz ustam ,

Bilgi icin tesekkürler , bu yazidan anladigim kadar yabanci plakali aracimizda yapilacak , tamir , onarim vs. vs ..
Türkiye de yasadigimiz sehrin Gümrük müdürlügünden Onay belgesi alinmasi gerekiyor. dogrumudur ?

Bu yukarıdaki olay da arkadaş Tuning yaptırmış muhakkak parçaları kaçak olarak kendi Türkiye ye soktu.

Çünkü girişte dolu ama çıkışta boş olan araçlar diyor

demek ki araçta büyük bir değişiklik varki galiba gümrük memuru şüphelenmiş.

Ama öyle ufak tamirlerde görünmeyen parçaların değişiminde sorun olmaz sanırım

Birbey 3.1
07 Eylül 2024, 16:52
İyice devletimiz kafayı yemeye başladı...

Ne yapmaya çalışıyorlar bilmiyorum...Yurt içinde halkı bezdirdiler, şimdi sıra gurbetcilerde...

Sanane adam arabasını tamir ettiriyor işte...Kaçakcılığı önleyeceklermiş...elini koluna sallayan dağdan denizden gelip geçiyor, Kuzey Irakta devlet hudutunda hergün petrol kaçaklığı, sigara kaçakcılığı yapılır eşek ile görmezlikden gelirler, ülkesine döviz getiren adama kaçakcı yaparlar...

Yapın yapın aferin devam edin. Turistleri küstürdünüz, şimdi sıra gurbetcilere geldi...Sanmasınlar genç gurbetciler babaları gibi iyi kötü vatan deyip hersene gelirler...

webci
07 Eylül 2024, 17:20
Yae bunun onla ne alakasi var...
Sen almanyada aranda degisiklik yapinca kagitlara yazdirmiyormusun..
Bir almancida tr ye gelip her istedigini yapamaz kardesim..herkes kanun kural ve nizama uymak zorunda..
Bak kizdim simdi24edq50
Saka bir tarafa tr de insanlari bezdirdikleri yok,onlar ahlaksiz ve vatan haini..
Bir gurbetci deniz kenarinda cop topluyor ve yerliler cop kutulari bosken pisliklerini sahile atiyorsa pisliklerdir,ahlaksizlardir,cevreye ve dogaya saygi duymayan ukalalardir..bu insanlari egitmekden bezdireceksin,sonra ekmek vereceksin,bunlar ekmek gordukce azar..

atsiz77
07 Eylül 2024, 18:09
Maksat burda Vatandaşı kazıklamak başka bi şey değil…

Böyle giderse zaten eli kulağında tepetaklak gidecek Türkiye…

Yunanlılar gibi yardım edende olmaz bize, terlikli dürzülere peşkeş çekecekler güzelim Ülkeyi …

Birbey 3.1
07 Eylül 2024, 19:32
Webci kuru fasulya ile nohut yemeğini karıştırma. İkiside bensede aynı şey değil.

Arkadaşın arabası bozulmuş, tuning yaptırmıyor! Ayrıca yaptırsa bile ne anlar bakanlık tuningden! Anlarsa TÜV Türk anlara.

Diğer haberde 44000 Euro ceza. Ne cezası? Almanya'da bile yok 44000 Euro ceza. Sanki adam 4 Milyon Euuroluk tuning yaptırdada 44000 cezası olacak.

Gurbetcilerden araç başı 1000 Euro vergiler alacaklardı. Nabız yokladılar. Millet "hop ne oluyorsuz" deyince, şimdi tek tük gurbetcide koparmaya başlıyorlar.

Atsiz77 bunlar iyice sapıttı artık. Gayeleri arabalarını tamir ettirmeye çalışanlarda işlem üçreti altında para komarmak.

Bunların iyice suyu kaynadı artık. Binlerce araba sanyisi var. Akşama kadar milyarlar dönüyor, taksiciler akşama kadar milyar giro yapıyor, fatura kesmeden hepsi cebe. Sonra sordun muda "götürü" usülü vergi alıyor. Oy hesabı ile yemiyor siyasetin vergisini istemeye.

hOrOz
07 Eylül 2024, 20:39
Gurbetçilerin vergi ödemesi fikri Muhalif Gazeteci Fatih Altay lıdan gelmişti

https://www.arti33.com/fatih-altayli-gurbetcilere-kufur-etti-5-bin-euro-vergi-versinler/

Açılan informatif bir konuyu yine siyasete dönüştürdünüz !!!! Bravo !!!!

Birbey 3.1
07 Eylül 2024, 20:46
Kimden gelirse gelsin. Hepsi sonunda aynı

Başta iyiler, zaman geçtikce hepsi sapıtıyor.

TolgANL
07 Eylül 2024, 21:16
Istanbul'da 5 sene once Volkswagen yetkili servisinde agir bakim, yag degisimi, DSG bakimi yaptirdim, belge istenmedi.
Araci oraya goturdugumde 4 yasindaydi, garanti kapsami disindaydi.